Годишно увеличение на превозените товари по суша през България е 34.2%, съобщава националната статистика, обобщавайки данните в края на първото тримесечие.

Това е голяма новина, имайки предвид, че по нея можем да се ориентираме за икономическата активност и да прогнозираме резултатите от дейността не само на транспортните компании, но и на тези, за които доставчиците работят.

Разрезът на видовете транспорт и представянето им през първото тримесечие на тази година показва, че международният прави 40.5% ръст, а вътрешният товарен транспорт е по-интензивен  с 31.1% през месеците от януари до март, съпоставено със същите месеци на миналата година.

Най-голямо е нарастването при товарния автомобилен транспорт, където данните показват превозени 2 948.6 хил. тона, което е 56% скок.

Къде е железопътния транспорт? Измерено в тонкилометри, той е отчел увеличение с едва 2.3%, спрямо 38.6% за товарния автомобилен транспорт. По-притеснителното за БДЖ е, че силно намалява броят на пътниците, които предпочитат да се возят с влакове. През първите три месеца на годината броят им е спаднал със 76.3 хил. пътника.

Иначе, общо с всички видове транспорт, през територията на страната са били превозени 126.975 млн. души или със 7.8% по-малко спрямо първото тримесечие на 2010 година. Увеличават се международните превози с 9.7%.

Водният транспорт се представя слабо през първото тримесечие на годината, като спадът на превозените товари е с 10.3%. Единствено речния транспорт се задържа над водата с ръст от 1.7%, но това не може да компенсира спада от 17.2% при морския транспорт.