Минути след силния си старт, индексът на дружествата с добро корпоративно управление на БФБ CGIX също потъна под чертата. От стартовите му 100 пункта, в момента от нивото му се губят 0.03 пункта, което обаче е най-малкия спад на фона на останалите 4 индекса.

Към този час с най-голяма загуба се движи широкият индекс BG40. Той пада с 1.01% до 118.16 пункта.

10:00 часа

С близо 1% се покачи в първите минути от съществуването си Индексът на дружествата с добро корпоративно управление, който Българска фондова борса стартира от днес. В същото време останалите 4 индекса на БФБ се движат с понижения между 0.86% и 0.07%.

Днес е първият ден на новия индекс Corporate Governance Index (CGIX), в състава на който влизат 7 компании. Изборът им бе направен на база микс от критерии за ликвидност, реализиран оборот през последната година и дори пазарна стойност на свободно търгуемия обем, която трябва да е не по-малка от 5 млн. лв. Дружествата трябва да съблюдават и принципите на Националния кодекс за корпоративно управление.

След селекция между листнатите над 300 компании на БФБ в новия индекс влязоха Софарма АД, Стара планина холд АД, Индустриален холдинг България АД, ТБ Корпоративна търговска банка АД, Каолин АД и Енемона АД. При първоначалните анализи бе пресметнато, че най-малко 18 са компаниите, които имат качества, за да участват в индекса. Размествания в базата му са възможни веднъж годишно с решения на Националната комисия за корпоративно управление или на редовните заседания по преразглеждане на индекса в БФБ.

Ако дадено дружество, което е член на CGIX, бъде временно спрямо от търговия или систематично и значително се отклони от критериите в Националния кодекс за корпоративно управление, емисията му ще бъде извадена от индекса.

Проектът за обединяването на дружествата с добро корпоративно управление в общ индекс започна още през месец юни миналата година.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!