Оставките на финансовия министър Симеон Дянков и шефа на НЗОК Пламен Цеков, поискаха от Синята коалиция заради вредната според тях политика на управляващите в сектора.

Когато касата се занимава с това да разпредели ясно конкретно количество пари върху конкретен брой болници – това е задача за осмокласник и това не струва 50 млн. лв, колкото струва на всички нас издръжката на касата, каза Петър Москов от обединението. „И постоянно се обяснява, че не достигат пари, няма пари или има някакъв друг проблем. Няма. Касата е ослепена, тя е ослепена съзнателно", допълни народният представител.

От своя страна колегата му от коалицията Ваньо Шарков посочи: „Безспорен факт е, че само за последните две години Министерството на финансите откраднаха поне 59 млн. от здравноосигурителните вноски на българските граждани. Правителството наруши задължението си да осигурява българските деца така, както се осигуряват българските граждани", каза той.

В тази връзка от Синята коалиция настояват за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, който по думите на Шарков е превърнал „здравната каса в собствена касичка". Според сините Народното събрание трябва незабавно да освободи и управителя на НЗОК Пламен Цеков. „Той е един прост изпълнител на волята на министъра на финансите и не успява по никакъв начин да защити интереса на здравноосигурените български граждани", каза Шарков.

Като защита на корпоративни интереси определи финансовият министър Симеон Дянков поисканата му оставка от Синята коалиция. По-рано през деня депутатите от коалицията поискаха той и шефът на Здравната каса Пламен Цеков да напуснат постовете си заради „вредната политика в сектора". Според Дянков това е опит за натиск върху управляващите.

„Коментарът в случая от определени депутати защитава техни частни корпоративни интереси. Същите тези депутати от началото на мандата защитават интересите на определени големи и чуждестранни фармацевтични фирми и постоянно се опитват тези големи чуждестранни фармацевтични фирми още повече пари да вземат от българските граждани, така че го приемам като поредният опит за натиск върху нас по някакъв начин да отпуснем контрола и чужди фирми да получават от България пари", коментира Дянков.