През 2011 - 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдава се цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата. Това оповести председателят на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България Валери Симеонов.

Дългосрочните договори за задължително изкупуване на електрическа енергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и я продава евтино, посочи Симеонов. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби.

В същото време проверка на АДФИ констатира нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони в Марица Изток 1 и 3. Така, например ТЕЦ Марица Изток 3 не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв. А количеството на ел. енергия, която НЕК е задължен да купува от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, отчете Симеонов.

Вторият голям участник, след американските централи, на регулирания пазар са ВЕИ-тата. Има бум на новоприсъединени ВЕИ-та. Симеонов дава като пример, че 1072 са били ВЕИ-тата със слънчева енергия през 2012 г., а през 2008 г. са били едва 11.

За част от ВЕИ централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания в информацията на ЕРП и ДНСК следва да се изправят на прокуратурата, посочи Валери Симеонов.

Той уточни, че за сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%.

В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи, допълни Симеонов.

По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2.3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка. Направено е с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста, отчете Симеонов.