Синдиците на КТБ се разминаха с първата си по-голяма продажба през съдебен изпълнител. Сделка за ипотекираната в банката сграда на ъгъла на булевардите "Васил Левски" и "Дондуков" няма да има.

Причината - кредитор на собственика на имота "Фининвест" е поискал несъстоятелност, защото смята, че ако банката продаде евтино сградата сега, той ще бъде ощетен, пише "Капитал Daily".

За спирането на продажбата на атрактивната сграда с табела "Агрокомплект" съобщиха от кантората на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, който в края на септември пусна за втори път имота. На купувачи се предлагаха теренът и етажите без партерния при начална цена от 3.33 млн. лв.

Спирането на продажбата е станало след искане на дружеството "Секюрити арт", което също е кредитор на "Фининвест" и е поискало неговата несъстоятелност. От "Секюрити арт" коментираха, че евентуална продажба ще ги ощети и те няма да могат да съберат дълговете си, тъй като всички пари от публичната продажба биха отишли за погасяване на задълженията в КТБ.

Спирането на търга е позволено от Апелативния съд в Пловдив, след като първоначално Окръжен съд – Стара Загора, е отхвърлил мярката. Ако се влезе в процедура по несъстоятелност, имуществото, т.е. и сградата, ще се продава от синдик, и то след месеци или години.

Според съдебните документи от "Секюрити арт" смятат, че цената за продажбата е занижена. При втория търг тя беше 3 334 575 лв. В средата на август имотът беше пуснат с близо 750 хил. лв. по-ниска начална цена, но синдиците промениха мнението си и поискаха нова оценка, в която са участвали три вещи лица. По ГПК началната цена на публичен търг е 75% от оценката.

От "Секюрити арт" са се аргументирали с данъчната оценка, направена при прехвърлянето на имота от "Агрокомплект" на "Фининвест", както и съпоставка с размера на кредита, обезпечен с имота. Видно от съдебните документи, ипотеката върху имота е направена през 2010 г., като заемът е бил предоставен на "Агрокомплект".

"Фининвест" е учредило ипотека върху имота като обезпечение (т.е. длъжници са и двете компании). Общо заемът от КТБ е бил 3.2 млн. евро, а ипотеката е трябвало да обезпечи 1.74 млн. евро заедно с лихви върху тях и евентуални неустойки.