Синдиците на КТБ разкритикуваха проекта за падане на банковата тайна. Лазар Илиев и Росен Ангелчев се оплакаха от кратките срокове за обработване на огромно количество данни и поискаха корекции в текстовете.

По информация на "Капитал Daily" Синдиците на Корпоративна търговска банка се противопоставят на проекта за промени в Закона за кредитните институции, които ще свалят банковата тайна за публични личности, клиенти с преференциални депозити и получатели на кредити без обезпечения.

Според тях в така предложените текстове са заложени неизпълними срокове и ангажименти, изискващи извършването на огромни обеми от работа, които ще отклонят синдиците от най-важната им работа и ще натоварят с допълнителни разходи масата на несъстоятелността. Лазар Илиев и Росен Ангелчев посочиха пред "Капитал", че има възможност за корекции по проекта, които да направят поправките в закона работещи.

Със становището им се съгласиха и депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, които приеха на първо четене извънредния законопроект. Председателят на комисията за КТБ Десислава Атанасова заяви, че приемането му е необходимо условие преди оповестяването на доклада, изготвен от депутатите по случая с фалиралата банка, тъй като той съдържа данни, представляващи банкова тайна. Затова и ще е нужно парламентът да удължи срока, в който докладът трябва да бъде оповестен.

Проектът бе внесен в Народното събрание преди седмица и в четвъртък бе приет на първо четене от комисията по бюджет и финанси. Предстои му второ разглеждане, като дотогава се очаква в него да бъдат направени няколко корекции. Първата от тях е свързана с удължаване на 7-дневния срок, в който синдиците на банката в несъстоятелност ще бъдат длъжни да предоставят информация за лицата с преференциални депозити, публичните личности, ползвали услугите на банката, и кредитополучателите на заеми без покритие.

Такава информация няма да се предоставя автоматично, а след поискване от Фонда за гарантиране на влоговете или финансовия министър, тъй като ще ограничи възможността за рефинансиране на кредити от банката от трети лица, с което би се ощетила масата на несъстоятелността.

Освен това Синдиците препоръчаха при прецизирането на текстовете да се заложи механизъм за индивидуализиране на запитванията за публичните личности, тъй годишно висши държавни постове заемат 6-7 хил. души, а освен тях ще трябва да се проследят членовете на семействата им и свързаните с тях юридически лица за десетилетия назад.