Президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев изрази надежда разменените реплики между финансовия и социалния министри по отношение на минималната работна заплата да доведат до сериозни преговори. Пред БНТ той допълни, че числата, които се подхвърлят в пространството, имат логика и се опират на сериозни методики.

Константин Тренчев припомни, че прагът на бедност у нас е 211 лв. и синдикатите искат минималната работна заплата да стигне 290 лв. Ние искаме заедно с КНСБ, да се споразумеем с работодателите минималната работна заплата да стане 290 лева, допълни той. По думите на синдикалния лидер за каквото и увеличение да говори социалният министър, то няма да бъде изхарчено на Канарските острови, а за хранителни стоки и то от най-ниската ценова група, пише БГНЕС.

„Финансовият министър е запънал краката – не и не. Трябва да му се обясни при всичките негови изхвърляния, че кризата била свършила, че тя не е свършила. Сега не знам каква нова дата за изход от кризата ще даде“, коментира Тренчев.

"Единственото, което той казва, е, че трябва да режем разходите. Трябва да поговорим какво трябва да направим, за да има повече приходи", поясни президентът на КТ "Подкрепа". "Преди няколко години се разбрахме с работодателите, обединихме се около инфлацията, производителността на труда“ припомни Тренчев и обясни, че ако се смята по тази формула, ръстът трябва да е с над 11 на сто.

„Ще трябва да се състоят срещи между нас и работодателите. Компонентът, който е непредвидим се казва Симеон Денчев Дянков. По принцип моето впечатление е, че там логиката не върви. Отдавна съм казал мнението си за този човек. Тази икономическа политика, всички тези спадащи рейтинги, се дължат на това. Специално тази целенасочена политика почиваща на незнайно каква логика, сериозно ги дърпа надолу и ще продължава да ги дърпа", подчерта Тренчев.

От своя страна председателят на КРИБ Огнян Донев заяви, че те винаги са заявявали, че гледат положително за увеличение на минималната работна заплата. "Лично заявих, че повишаването й от 240 лв. на 270 лв. е нещо, което ние приветстваме, нямаме никаква съпротива сред нашите членове. И нямаме проблем частното предприемачество да участва във вдигане на заплатата. Д-р Тренчев позиционира критиката си само върху Министерството на финансите. Аз смятам, че финансовата дисциплина, колкото и да е болезнена, е нещо полезно за държавата. Аз виждам дефицита като качество на управлението например в правосъдната система. Дянков не можеше да знае, че ще има арабски бунтове, земетресение, цунами, война в Северна Африка. Всеки момент очакваме нещо да се случи и на Иберийския полуостров. Всичките тези неща никой не ги е очаквал. Много елементарно е всичко това да се хвърли на гърба на господин Дянков, не може той да е виновен за всичко в тази държава", категоричен бе Донев.

Д-р Тренчев коментира, че България се е превърнала в доста непритегателно място за бизнес и "на този въпрос най-вече господин Дянков трябва да отговаря". "Може да сме с най-ниските данъци, но ние се чудим как да привлечем инвеститорите и те не идват и не идват. Нещо ги притеснява, според мен това е съдебната система, криминалната обстановка. Смятам, че част от контрабандата беше форсирана поради решения най-вече на господин Дянков, които бяха непремерени и изхвърлени", категоричен бе Тренчев и приповни увеличаването на акцизите.

Той каза, че повишаването на доходите довежда до повишаване на потреблението. "Не знам потребление да се повишава без пари, не знам да се повишава с вересия“, коментира Тренчев.