Предложенията за промени в кодекса за социално осигуряване и начина на провеждане на пенсионната реформа ще обсъждат двата национални синдиката с ръководствата на 4 парламентарни партии - Синята коалиция, БСП, Атака и РЗС. Срещите ще се проведат в Народното събрание по инициатива на КНСБ и КТ Подкрепа, които миналата седмица поискаха дебат върху предстоящите промени в пенсионната система.

До началото на септември управляващи, работодатели и синдикати трябва да изработят приемлива формула за провеждане на пенсионната реформа. Досега трите страни се обединиха около мерки, свързани със затягане на контрола върху осигурителната система. Те ще дадат повече правомощия на националната агенция по приходите и ще задължат работодателите да плащат заплатите само по банков път. Все още няма консенсус по основните стълбове на реформата, които засягат всички българи - какъв да бъде размерът на осигурителната вноска, дали и с колко да бъдат увеличени възрастта и стажът за пенсиониране.

Работодателите се обявиха против вдигането на осигуровки и предложиха плавно и едновременно увеличаване на възрастта и осигурителния стаж. От своя страна синдикатите настояват за увеличаване на осигуровките и отхвърлят вдигането на годините и стажа на работещите.

Правителството първоначално заяви воля за вдигане на стажа с 3 години наведнъж, а след това обяви, че това ще става плавно. Колкото до осигуровките, премиерът Борисов обеща на синдикатите да ги увеличи, а на работодателите - да не ги увеличава поне още 2 години.