Спешна среща по проблемите на жп транспорта са поискали в писмо до премиера Бойко Борисов ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа”, съобщиха от двата синдиката. Те настояват на срещата освен премиера да присъстват и финансовият, транспортният и социалният министри, с които да обсъдят намеренията за съкращения в железниците и инвестициите в сектора.

Преди дни профсъюзите обявиха, че на 10 март започват ефективни стачни действия, които ще блокират влаковото движение в цялата страна. На срещата си двата синдиката са обсъдили и изпълнението на антикризисната политика на правителството. Според тях тази политика не е ефективна и не води до желаните резултати. Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев коментира, че предложените от вицепремиера Симеон Дянков конституционни промени за финансова стабилност не са адекватни.

„Нищо няма да излезе от тази идея за конституционни промени. Нашият любим вицепремиер пак се е поддал на някакви свръхценни идеи. Ако си направите труда да проверите свръхценна идея на какво се казва, това е специфичен медицински термин. Първо, в чисто парламентарен математически модел няма как да стане тази работа. Ей тъй просто бие тъпана, както го бихме с еврозоната. Личното ми впечатление от това разбързване да приватизираме – и дано не съм прав, – има едно обяснение и то е, че няма пари. Само че не ни се казва истината, че наистина ги няма. И като всеки закъсал, знаете – първо ще продадем телевизора, после гардероба, после не знам какво и накрая ще продаде и гарсониерата. Третото, което ме притеснява, е, че политическата битка е свръхожесточена. Признавам си не съм виждал в 20-годишния преход толкова ожесточена битка. Тази ожесточена битка обаче ангажира цялата енергия на така наречения политически елит. Процесите в държавата чакат своето решение“, обясни Тренчев.

Според синдикатите вместо фискален борд трябва да се разработи политика за устойчиво икономическо и социално развитие. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че държавата се намира във валутен борд и ако я поставим и в фискален борд, ще я докараме до устойчива мизерия. Димитров цитира „ужасяващи” според него данни на националната статистика, според които само за една година заетите у нас с намалели с близо 300 000 души. Вицепрезидентът на конфедерацията Валентин Никифоров допълни, че според работодателите средствата за неизплатени заплати и осигуровки са 1,9 милиарда лева. Синдикатите настояват за законодателна промяна, която да криминализира умишленото неплащане на работните заплати.