Готви се скрита приватизация на „Български пощи", обяви пред Дарик председателят на Синдикалната федерация по съобщенията към КНСБ Георги Бочев.

Вчера транспортния министър Данаил Папазов обяви, че се очаква да бъдат отпуснати около 9 млн. лева за доплащания към пощите.

От синдиката обаче припомниха, че компенсациите за загубите от универсалната пощенска услуга за 2011 г. са над 22 млн. лева.

Целта на властта по думите на Бочев била дружеството да се докара до технически фалит.

Проблем с раздаването на пенсиите този месец няма да има, увериха от синдиката, но напомниха, че са в готовност за стачни действия.

„Защо дължимата компенсация на „Български пощи" за 2011 г. от 22,7 млн. лв. не се предоставя? Управляващите нямат намерение да ги дадат тези пари. Пощите да се докарват до несъстоятелност, технически фалит, с цел тяхната скрита приватизация. За „Български пощи" вчера разбрахме, че по задкулисната приватизация се работи много усилено", каза още Бочев.

„Няма да затваряме пощите сега. Синдикатите настояваме поне с 10% за увеличаване на експлоатационния персонал - там, където заплатите са мизерни. Министърът каза да молим премиера да ни дадат поне още 5 млн., за да съберем 8-9 млн. Вместо да ни дадат тези пари, те отиват на приватизация. Ще водим война и ще леем кръв за всяко работно място. Няма да допуснем 50 хил. души в България да гладуват", допълни Бочев.