Реално днес могат да бъдат изплатени заплатите на работниците в Кремиковци, но някой се опитва да пречи и да създава условия на хора и сили, които нямат нищо общо с интересите на държавата и комбината. Това заяви за Дарик лидерът на КНСБ в Кремиковци Васил Яначков по повод информацията, че премиерът Сергей Станишев и министрите на икономиката и на правосъдието ще изпратят сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка в съдебната система по въпроса със синдиците в комбината Кремиковци.

Според министъра на икономиката Петър Димитров сега в комбината няма оторизирани хора, които да могат да вземат решение и това е причината за неуреденото изплащане на обещаните заплати.

Оторизирани хора има, всичко има. Според нас това е поредната схема на блокиране на Кремиковци. След като има решение на правителството, намерени са всички неща и възможности за решение, необходимо е съответните хора в управлението на страната да доведат докрай решението на правителството, каза Яначков.

Има ги парите осигурени, има го металът осигурен, има всички възможности, но се измислят пречки да се отнася въпросът във времето, за да не стане, коментира синдикалният лидер в Кремиковци.

На въпрос няма ли да е късно, след като Смарт груп са заявили интерес и до средата на другата седмица евентуално ще има някакво развитие, Яначков отговори: Ако нещата с плащането на заплатите се реализират, няма да е късно.

------------------------------------------

Премиерът Сергей Станишев и министрите на икономиката Петър Димитров и на правосъдието Миглена Тачева ще изпратят сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка в съдебната система по въпроса със синдиците в комбината Кремиковци. Това каза пред журналисти министър Петър Димитров преди началото на информационния ден по оперативната програма "Конкурентоспособност".

Той посочи, че сега в комбината няма оторизирани хора, които да могат да вземат решение. Единият синдик е отстранен, а същевременно има действащо съдебно решение, според което решенията могат да се вземат само от двамата синдици, каза Димитров.

Министърът допълни, че този случай трябва спешно да бъде решен от съдебната система, защото това е причина на този етап въпросът със заплатите в дружеството да не може да бъде решен.

-------------------------------------------

Очаква се до средата на следващата седмица украинската компания Смарт груп да внесе официална оферта за Кремиковци. Това каза председателят на синдикална федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков.

След като вчера работниците от Кремиковци не си получиха заплатите, съществува опасност това да не се случи и през днешния ден, каза още той. По думите му - въпреки че има решение на правителството, някакви други цели и интереси се задействат.

Няма развитие и по въпроса за доставките на суровини за Кремиковци. Предприемат се всички мерки, като е мобилизиран целият потенциал, за да се съхрани производството.

В понеделник, ако хората не са получили заплатите, ще има протести, каза Яначков, но не пожела да уточни под каква форма ще са те и колко време ще продължат. Това ще са протести на хора, които три месеца не са получавали заплати. Сега, когато и правителството има решение, хора от управлението на държавата правят всичко възможно да се стигне до протести и да се стигне, вероятно до катаклизми, посочи той. Попитан кого точно визира, Яначков заяви: Хора от управлението на държавата.

Източник: Агенция „Фокус”