БСП и Синята коалиция настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в закона за горите, които парламентът вчера прие окончателно.

Вчера управляващите решиха ски писти да могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд. Снощи над 2000 души се събраха край езерото „Ариана" в столицата, за да изразят недоволството си към одобрените от народните представители текстове.

Социалистите настояват да се срещнат още днес с президента, а сините предвиждат това да се случи следващата седмица. От БСП предупредиха, че са готови, ако Плевнелиев не наложи вето, да сезират Конституционния съд, както и да се обърнат към Европейската комисия с обвинение за нереграментирана държавна помощ.

„Господин президент, за първи път от встъпването Ви в длъжност, Вие имате възможност да покажете, че сте президент на всички българи, а не сте заложник на политическата сила, която ви е издигнала", обърна се към държавния глава депутатът от левицата Петър Курумбашев и допълни: „Факт е, че никой друг, освен тясна група от хора в управляващата партия не подкрепят този законопроект.

Всички останали парламентарни групи – на Коалиция за България, на Движението за права и свободи, Синята коалиция, Атака, неправителствените организации, остро протестират срещу този законопроект и вето от страна на президента би означавало знак, че той има способност да чува друга част от обществото, която е различна от тази, която подкрепя управляващите".

Ваньо Шарков пък смята, че сега е моментът Плевнелиев да покаже като президент на чия страна застава - „на страната на олигарсите и тези, които в тяхна услуга направиха промените в този закон" или на страната на „хората, които искат да запазят природата на България".

Според депутата от Синята коалиция горите са единственото „нещо, което досега не беше пипнато". По думите му ако президентът не заеме ясна и категорична позиция, това означава, че той минава на другата страна.