Синята коалиция настоя правителството да не поема никакви финансови ангажименти към руските енергийни проекти, които се очаква да се обсъждат при посещението на премиера на Русия Владимир Путин у нас. Това стана с декларация, представена от заместник-председателя на ДСБ Иван Иванов и лидерa на СДС Мартин Димитров пред журналисти в Народното събрание.

“От българското правителство ще се поиска да подпише важни документи, обвързващи страната ни със строителството на два руски проекта - “Южен поток” и АЕЦ “Белене”. За тях няма нито технико-икономическа обосновка, нито е ясно колко ще струват. Договорите окончателно ще направят страната ни придатък към експанзионистичната руска енергийна политика за десетилетия напред“, каза Иван Иванов.

“Искаме следното: да не се подписва нищо, докато не стане ясна икономическата обосновка на тези проекти. Има ли изгода в тях, защото ние не виждаме изгода до момента. Да стане ясно публично какви финансови ангажименти поемат от сегашното правителство. Ясен приоритет на кабинета да станат европейските проекти като “Набуко”, а не “Южен поток”. Нямаме пари за двата проекта. Ако стане “Южен поток” целта е да няма “Набуко”. Това е целта, която си поставя правителството. А за нас са важни европейските проекти, които водят до диверсификация. Защото, когато едно нещо е гьол, особено преди изборите и когато в един момент решиш в гьола да инвестираш между 8 и 10 млрд. евро и че ти е най-много на сърцето този проект… Когато един гьол стане на сърцето на човек, това е обезпокоително”, каза Мартин Димитров.