Синята коалиция ще гласува против актуализацията на бюджета, ако не бъдат намалени разходите и дефицитът не падне под 3%, това обяви съпредседателят на обединението Мартин Димитров. Според сините 300 млн. лв. могат да бъдат спестени до края на годината от административна реформа. С 25 млн. лв. трябва да се съкратят разходите на МВР за СРС-та, е мнението на десните. Ето какво каза Димитров:

Не е редно България да бъде единствената страна в Европейския съюз, която прави актуализация, за да увеличи разходите и да увеличи дефицита. Втора такава няма. Това трябва да бъде променено. Затова ние предлагаме много сериозни мерки за спестяване на разходите. И тези мерки водят до два ефекта. Първият ефект: бюджетът през 2010 година по европейската методология да има дефицит под 3 процента. Това ще гарантира стабилността, която дойде след правителството на СДС след 1997 година. Второ: бюджетът през 2011 година да бъде широко балансиран. Политиката на дефицити трябва да спре, иначе каруцата отива в дерето. По отношение на разходите на здравеопазването, предлагаме да бъдат върнати обратно 54 млн. лв., защото разходите за лекарства, лечение и профилактика не могат да бъдат намалявани. Как някой ще обясни, че дава 116 млн. лв. на тютюнопроизводители, но взема 54 млн. лв. от лекарства. Искам да видя политика или представителя на правителството, който ще обясни едно такова решение. Няма логика в него.

Според Мартин Димитров ако пенсионната реформа, предлагана от правителството стане факт, един висшист няма да може да се пенсионира. Той предложи не увеличаване на задължителния стаж, а доброволно отлагане на пенсионирането.