Сирия обяви, че вече е пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. 

"Юридически погледнато, Сирия, считано от днес, стана пълноправен член на конвенцията. С това въпросът за химическите оръжия би трябвало да приключи", заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари в Ню Йорк, след като представи пред ООН подписан от Башар Асад указ за забрана на химическите оръжия в страната. 

"Сирия никога не е казвала, че няма химически оръжия. Винаги сме казвали, че тези химически оръжия са средство за възпиране срещу ядрените бомби на Израел", каза още посланикът на Сирия в ООН. 

Досега Сирия беше една от седемте страни, които не бяха ратифицирали Конвенцията за забрана на химическите оръжия. 

"Преди няколко часа получихме документ от правителството на Сирия, който сега се превежда. Той ни бе представен като документ за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Трябва да определим дали е възможно този документ да се приеме като инструмент за присъединяване към конвенцията. За целта има определени юридически процедури", коментира казуса говорителят на ООН Фархан Хак. 

Така режимът на Башар Асад се опитва да поеме инициативата и сам да избере, който ще унищожи запасите му от химически оръжия, коментират експерти.

От Вашингтон посочиха, че присъединяването към Конвенцията не може да замени унищожаването на оръжията. Държавният секретар на САЩ даде 10 дни на режима в Дамаск да постави химическото си въоръжение под международен контрол. 

Днес в Женева ще се състои тристранна среща между Джон Кери, руския външен министър Сергей Лавров и пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, които ще обсъдят решенията на сирийската криза.