Днес британското правителство ще обнародва бюджета си и това става в един твърде неудобен момент – коментира The Telegraph. Новите данни говорят, че инфлацията е излязла извън контрол, а публичните финанси са в по-лоша форма, отколкото се очакваше.

Индексът на цените на дребно през февруари е на 20 – годишен връх, а публичният сектор е теглил на заем рекордни суми – са въпросните статистики, които поставят под съмнение опитите на правителството на Джордж Осбърн да промени данъчната и разходната политика в страната.

Забавящият се икономически растеж, в съчетание с нарастващата инфлация, представляват реална заплаха за икономическото възстановяване. Има тънка разлика – коментира специалист – между високата контролирана инфлация и инфлацията, която контролира икономиката.

Правителството предпочита да работи с индекса на потребителските цени. Той също достига връх, 28 – месечен, с 4.4% скок през февруари след 4% инфлация през януари. Това означава, че инфлацията вече излиза извън двойно по-високата зона на толеранс, определена от макроикономическото управление на 2% годишно.

Това означава още, че инфлацията е изпреварила увеличаването на работните заплати, тоест че мнозина на практика са се оказали с намалени заплати. Скорошно изследване показа, че реалните доходи на британците са спаднали с 1.6% през последните три години.

Ако се използва другият индекс, на цените на дребно, който според някои по-добре от CPI отразява цената на живота, то през февруари се отчита 5.5% прираст на годишна база, след 5.1% през януари. Такова нещо не е виждано от 1991 г.

Причина за поскъпването на живота над Острова са увеличените разходи за гориво и храна, малко по-ниско от средното поскъпване е увеличението на разходите за отопление и облекла. Но както е известно, инфлацията се дължи както на международни, така и на вътрешни фактори – повишаването на ДДС.

Икономистите коментират, че решението на правителството да вдигне ДДС от 17.5% до 20% ставка през януари значително е влошило ситуацията. „За това беше избран най-неподходящият възможен момент“ - коментират от Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Централната банка прогнозира инфлация от 4.1% за първото тримесечие. Това означава, че през март поскъпването трябва да се ограничи до 3.8% на годишна база, което изглежда не особено вероятно.

И докато цените във Великобритания растат като гъби след дъжд, набъбват и разходите на публичния сектор. През февруари капиталовите пазари са финансирали работата на публичния сектор с 11.8 млрд. паунда нов дълг, което е рекорд в рамките на един месец. През януари сумата беше 9.5 млрд. паунда.

Причината – разочароващо ниски данъчни постъпления. Това от своя страна ще намали възможността да се свие бюджетният дефицит, планиран на ниво 148.5 млрд. паунда за тази година. Според банкери, най-доброто, което Камерън може да направи, е да намали дефицита с около 6 млрд. паунда за година.

Инфлацията застрашава плановете за балансиране на бюджета, тъй като свива покупателната сила на населението, това от своя страна ще доведе до верижен ефект върху печалбите на компаниите и в крайна сметка от едното и другото разходите в хазната намаляват.

Известното лекарство срещу инфлацията – повишаването на основните лихви в страната – е гледано с голямо опасение от специалистите, тъй като по този начин ще се потисне и икономическия растеж, толкова крехък ако въобще го има, след като публичните разходи бяха намалени и приносът им в икономическото възстановяване беше толкова старателно свит.

Само един на десет британци очаква икономическо подобрение през следващото полугодие, показват проучванията на общественото мнение. През четвъртото тримесечие на 2010 г. икономиката на Великобритания излезе на минус 0.6% на тримесечна база и плюс 1.5% на годишна база.

Според последните оценки на ОИСР, скокът в цената на петрола може да струва половин процент от икономическия растеж на развитите икономики до 2012 г.