Очакваният ремонт на кабинета най-после се случи през тази седмица. Коментарите покрай смените на министри в ключови ведомства хвърлиха светлина върху немалко проблеми в държавното управление. В същото време неговата нестабилност винаги е оказвала лошо влияние на пазарните процеси, а чуждите инвеститори интерпретират рокадите по своему. За това как големите играчи в местната икономика си „превеждат” случващото се у нас и в региона, DarikFinance.bg се обърна към Бълканска консултантска компания и съуправителя й Алекс Бебов.

Можем ли да очакваме, че промените в кабинета ще се приемат от инвеститорите като ситуация на политическа нестабилност и това ще се отрази в оценката им за риск на пазара?


Ако имаше някакъв оттенък след предприетите рокади, той беше преди всичко леко положителен, тъй като това се очакваше в България и то от доста време. Поне е вече свършен факт, независимо какъв е броят на сменените министри. Тоест минал е моментът на някаква несигурност от промените в правителството.

В момента има по толкова събития по света, които са свързани с постоянни негативни резултати на финансови институции, на Уол Стрийт, както и в лондонското сити и от тази гледна точка оставаме настрана от вниманието на голяма част от инвестиращите в източноевропейски акции.

Интересни за тях са новините на по-големите пазари като Китай, Русия, Турция. Бяхме свидетели на това как премахването на данъка върху транзакциите в Китай доведоха до покачване с 10%. Тоест вниманието беше много повече насочено към по големите пазари, където има много повече новини, отколкото към региона на Балканите, където чужденците са сравнително тихи тези дни, а местните пък са достатъчно внимателни преди празниците около Великден.

Не мисля, че се е случило нещо, което да тревожи в краткосрочен план. По-скоро в средносрочен план ще бъде знак „Внимание!” за чуждестранните портфолио инвеститори. За тях ще е период, в който ще гледат основните си ликвидни позиции и чак когато пазарите в Западна Европа се успокоят, тогава ще започнат да гледат повече към пазари като България и Сърбия. Ще гледат малко повече и оценките, като оценките и в България, и в Сърбия и Румъния са доста по интересни, отколкото бяха преди 5-6 месеца, когато всичко беше тотално надценено.

В Сърбия ще започнат да мислят дали не е момент за вход когато видят какви са резултати от изборите на 11 май и ако правителството е националистическо, това ще означава чакане, и то чакане още месеци наред за влизане на по-атрактивни. Ако пък е правителството, което сърбите изберат е от различните демократични партии, тогава въпросът ще е доколко силна би била коалицията. Това беше и големият проблем в Сърбия, защото пазарът там падна доста и то не сега, а в края на миналата година.

Важно е да се отбележи, че в Сърбия, освен че оценките на компаниите са по-атрактивни от тези в България и Румъния, въпросът е обвързан с процеса на влизане в Европейския съюз. Обикновено това дава някакво покачване на цените.

Драстична ли е в очите на чуждите инвеститори смяната в кабинета?


По-скоро на нея се гледа като на нормално продължение, като на нещо, което обикновено става в правителства, които си изкарват мандата и на втората, третата година търсят да влеят малко свежа кръв. Друго нещо, което се питат чуждите инвеститори е дали ще се продължи с тази негативна публичност, която идва от престъпления в България. Това е може би по-голям проблем, отколкото кой ще оглави МВР.

Погледнато отвън, кой е моментът за вход на българския пазар, който инвеститорите очакват?


Важно е да се получи поне малко успокояване на новините, които постоянно идват от САЩ и Западна Европа. След това ще се гледат анализите, които се правят от местни брокери на микро ниво. От тази гледна точка моето предвиждане е, че поне до края на лятото едва ли ще имаме някакво сериозно раздвижване на нашите пазари в България и Румъния и по отношение на ликвидност и по отношение на нива, които не очаквам да са по-различни от сегашните. Може би рискът надолу е доста по-малък вече, тъй като пазарът е паднал достатъчно много.

След като нашият пазар е паднал толкова много, може ли да се каже, че състоянието му е по-лабилно при появата на негативни новини?


Не мога да кажа по простата причина, че чужденците, които са искали да излизат, вече са излезли и са останали по-сериозните инвеститори, които гледат фундаментални страни. Мисля, че има доста повече стабилност по отношение на чуждите клиенти. Аз не очаквам да се случат позитивни събития в световната финансова система, които да окажат положителен ефект върху нашата борса. Поради това и не предвиждам някакво драстично покачване, ако въобще го има до края на лятото.

Приличаме на по-малките пазари като Белгия или скандинавски страни, където има неголяма икономика и не много ликвиден пазар. В такива моменти на световна финансова криза в те реагират с повече местна подкрепа на цените. Така че след като нивото е паднало толкова много, мисля, че ако стане нещо хубаво, да това е сигнал да се движат цените нагоре, но ако стане нещо лошо, заради местната финансова подкрепа падането няма да е голямо.

Следва ли правителството да подкрепи по някакъв начин капиталовия пазар?


Ако говорим за пазарна икономика, не е редно да има драстични стъпки в тази посока. Макар че станахме свидетели на това как това се случи в Китай- драстичното падане на борсовите разходи доведе изведнъж до скок с 10 %. В България обаче това няма как да стане, тъй като разходите въобще не са толкова високи. Реално разходът от сделката като процентно изражение е в рамките на 0.1%, които отиват в институции като борса и депозитар.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземанена инвестиционно решение.