Над половин милион лева инвестира в производството си през тази година „Динамо” Сливен. Продуктите на един от най-универсалните машиностроителни заводи в Европа, свързани с автомобилостроенето, са все по-търсени по международните пазари. За да удовлетвори желанията на все по-многобройните си клиенти, сливенското дружество предприема поредната мащабна инвестиция и увеличава производствения си капацитет. Автомобилният пазар е взискателен, това налага и непрекъсната работа по качеството на продуктите.

През август в експлоатация влиза нова производствена линия за фосфатиране. Така завършва първият етап от инвестиционната програма на „Динамо” за 2011 г. Вторият етап ще включва напълно автоматизирана линия за галванични покрития, както и закупуване на металорежещи машини с ЦПУ.

Инвестицията ще бъде реализирана изцяло със собствени средства. Ръководството на компанията е имало намерение да вложи двойно повече в производството си с помощта на Европейските фондове по конкурентоспособност.

Абсурдната правна ситуация, в която се намира дружеството през последните три години, е осуетила тези намерения. То не може да кандидатства за финансиране от европейските програми заради опитите на един от акционерите, да го обяви в несъстоятелност и по този начин да прикрие щетите, които е нанесъл на фирмата чрез източване и кражби, докато е бил изпълнителен директор.

Преди година и половина съдружниците с ужас установили прехвърляне на продукция и финансови средства от завода към частната фирма на директора. В продължение на години, системно, ръководителят не е фактурирал огромна част от услугите.

Преди няколко години „Динамо” е закупено като предприятие със затихващи функции, обречено на ликвидация. Още тогава са инвестирани над 1 млн. лева за внедряване на нови технологии и продукти. Дружеството създава своята фирмена политика, ориентирана към най-перспективните сфери на машиностроителния отрасъл и към създаването на изделия, превишаващи по своите експлоатационни и технически параметри останалите световни аналози. Въвежда уникални технологии, започва производството на нови качествени продукти. Международните пазари го забелязват и „Динамо” бързо се превръща в един от лидерите на машиностроителната индустрия, предназначена за автомобилостроенето.

Сега над 90% от продукцията на „Динамо” Сливен е предназначена за експорт, основно за страни извън ЕС: САЩ, Русия, Украйна. Със своя безчетков алтернатор заводът направи пробив и на американския пазар.