За три месеца приходите ни са нараснали с около 120 милиона лева по отношение на акциза. На годишна база това значи, че за 4 месеца ще изпълним това, което ни е заложено като разлика между бюджет 2014-2015, отчете шефът на митниците Ваньо Танов пред Нова телевизия.

"Основните играчи по отношението на акцизите са ясни - за горивата, за тютюневите изделия, за алкохола", допълни той, пише Novanews.bg.

На въпрос дали е съгласен с думите на Борисов, че граничари и митничари действат като организирана престъпна групи, Танов заяви, че това, което е станало на Капитан Андреево, е извършено от престъпна група, която за своята дейност използва държавни служители.

"Това е ставало и на други места и това е проблемът. Наивно е да се смята, че това е дело на пет митничари. Става въпрос за организирана престъпна група, може би с международно участие. За съжаление, в повечето случаи се стига само до най-ниските нива - задържане на митничари и граничари. Така или иначе не сме успели да стигнем до върховете", обясни шефът на митниците.

"За първото тримесечие на годината контрабандата на цигари е достигнала нива между 5 и 6%. Това го доказва и ръстът от приходи от продажбата на цигари", похвали се Ваньо Танов.

"Голяма част от контрабандния пазар е задоволен от нелегално производство на официални фабрики", допълни той.