Швейцарският франк поскъпна рекордно спрямо единната валута във вторник до 1.0605 франка за едно евро, като в момента валутната двойка се търгува на ниво CHF 1.0814. Това се дължи на масираното бягство на капитали към сигурни убежища, предвид срива на фондовите и суровинните пазари и риска за дълговите позиции на еврозоната и САЩ.

Освен швейцарския франк, японската йена също служи за валутно убежище. Инвеститорите обаче трябва да са нащрек с японските пари, тъй като във всеки един момент е възможна валутна интервенция на пазара, коментира Reuters.

Според анализатори, сривът на фондовите пазари има дълбок психологически ефект. Той кара инвеститорите да избягват всичко рисково и да плащат солидна премия за активи, които те преценяват като сигурни. По тази причина швейцарският франк вчера постави рекорд и спрямо долара, купувайки 1 USD за 0.7483 франка. Актуалният курс е 0.7580.

В момента също и щатският долар намира подкрепа като сигурна валута. По тази причина курсът на йената и долара е сравнително стабилен и волатилността на валутната двойка е ниска, тъй като двата актива са в „една кошница“, обяснява друг експерт. Въпреки това, един долар днес купува 77.4845 йени, което е опасно близко до рекорда от 76.25 йени, поставен в средата на март.

Негативни лихви?

По информация на Financial Times, в понеделник следобед швейцарското правителство е провело извънредна среща, посветена на ограничаване поскъпването на швейцарския франк, който за последните 12 месеца покачи цената си с 27%.

Засега не са известни подробности около решението, но коментаторите говорят за целия наличен арсенал от мерки: директна интервенция на централната банка, негативни лихви, контрол върху капиталовите потоци и дори понижаване на данъци, за да се помогне на притиснатите износители.

Традиционният статус на франка като сигурно убежище се дължи на политическата стабилност на страната, както и на отличните икономически резултати. На фона на затъналите до уши в дългове европейски държави, миналата година Швейцария постигна бюджетен излишък, макар и скромен.

Франкът поскъпва от месеци, но това, което се случи през последните три седмици, изненада дори опитните търговци, коментира FT. За щастие скъпата валута все още не е повлияла на икономическите резултати и по-специално на износа.

Това се дължи на склонността на швейцарските търговци да работят при по-ниска норма на печалба, но да гарантират продажбите си, както и на силното вътрешно търсене и стабилността на имотния пазар.

Освен това, още през 1990-те г. швейцарските компании преструктурираха дейността си и сега повечето са специализирани в определени ниши, например високи технологии, където конкуренцията е слаба и е по-лесно да се повлияе на пазарните цени.

В момента безработицата в Швейцария е едва 2.8%, а най-големият производител на часовници в света Swatch Group отчете рекордни продажби и печалби през първото полугодие.

Все пак през второто полугодие трябва да се очаква забавяне на прираста на БВП в Швейцария. А индустриални предприятия вече предупреждават за затруднения, свързани със скъпия франк.

Затова управителят на централната банка Филип Хилдебранд заяви, че ще има намеса от стана на институцията, като не изключи и директна интервенция. Само че предвид загубите от 20 млрд. франка заради интервенцията миналата и още 10 млрд. франка през тази година, специалистите предричат, че ако интервенция има, тя би трябвало да бъде международно координирана.

Доброто в скъпия швейцарски франк е овладяването на инфлацията в цените на суровините. Но експерти предупреждават, че ако тенденцията се запази, страната може да изпадне в рецесия – само заради твърде скъпата си валута. Тогава статусът на убежище ще бъде загубен и инвеститорите ще започнат да продават; франкът така или иначе ще поевтинее. Но с цената на поражения за икономиката.