Силната йена и по-слабите продажби в САЩ намалиха предвижданите приходи на TOYOTA Motor Corp. през първите 3 месеца на годината, съобщават днес от компанията като се опасяват, че тази ситуация ще доведе до спад от 27% в печалбата за цялата година, съобщава CNN. Медията коментира, че това ще бъде първият спад в целогодишната печалба на автомобилния производител за последните 7 години.

От компанията коментират, че безспорно ситуацията на пазара е доста тежка, дори за компанията като TOYOTA.

Въпреки това анализаторите коментират, че японският производител е в доста по-добра позиция в сравнение с американските си конкуренти. General Motors, например, отчете загуби от $ 3.3 млрд. през първото тримесечие. Ford пък отбеляза изненадваща печалба от $ 100 млн. за същия период, но очаква загуби тази година след като пазарът на автомобили доста се влоши.

В същото време втората по големина автомобилна компания в Япония - Honda Motor Co. – отчете за януари-март спад в печалбата си от 86% в сравнение със същия период на миналата година.

Toyota имаше успех с икономичните си модели, особено след като цените на горивата се повишиха значително.

Японската компания подобно на най-големия в света автомобилен производител General Motors обяви, че ще трябва да похарчи повече пари за технологични изследвания и да свали разходите си, за да остане конкурентна на пазара.

Книжата на Toyota днес поевтиняха с 1.8% до $ 52.7 в Токио. Данните бяха обявени в момента, в който пазарът затваряше.