Няма по-евтина енергия от спестената, ето защо са подготвени изменения на наредбата за енергийна ефективност, които са изпратени за съгласуване в Европейската комисия. Всяко разрешение за строителство или ремонт, което се издава от 2018 г., трябва да е за енергийно ефективна обществена сграда, с енергийно потребление, близко до нулевото. Изискването е в сила и за жилищните сгради от 2020 г., коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

 

Според нея, за съжаление ситуацията в законодателството в момента е такава, че хората, които влагат средства, опазват околната среда са ощетени - плащат повече данъци, разгъната им застроена площ се измерва по външните стени, коментира Захариева. Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните стени, което ще стимулира поставянето на по-дебела изолация, пише БТА.

 

В момента не стимулираме и поставянето на климатици, отоплителни и охладителни системи вградени архитектурно в сградата, защото това също е част от разгънатата застроена площ, даде друг пример вицепремиерът. Тя определи като абсурдно, поставено на покрива охладително тяло да се включва във височината на сградата.

 

Според Захариева държавата е длъжник на хората и заради липсата на програми за подкрепа за обновяването на българските домове.

 

От своя страна арх. Георги Коларов, президент на Българския съвет по устойчиво развитие коментира, че няма нито една зелена обществена поръчка в строителството.

 

Все още най-ниската, а не най-изгодната цена определя изпълнителите на поръчки. Не се взимат предвид разходите в жизнения цикъл и екологичните въздействия. Няма механизми за нормативно изискване на устойчиво строителство, както и мерки, които да го поощряват, отчете Коларов.