Скоро ще започне ремонт на участъка Каварна - Дуранкулак, който е част от международния път към границата с Румъния, каза в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той направи първа копка на рехабилитацията на участъка Добрич - Генерал Тошево, част от път II-29 до границата с Румъния през Кардам.

Министърът съобщи, че крайморският път Каварна - Дуранкулак вече е приоритизиран в разчетите на ведомството му, които очакват отговор от финансовото министерство до седмица. Същото се отнася и за пътя Добрич - Силистра, каза още той.

В момента екип от Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ и ВМинистерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ работи по програма за 4-лентови и магистрални отсечки в България, сподели още в Добрич Плевнелиев. Приоритет там е магистрала Хему", която не е част от трансевропейската инфраструктурна мрежа, но за нея се търсят средства по линия на публично-частно партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие или от бъдещата Оперативна програма "Регионално развитие". За трасе от 245 км по нея са необходими около 1.3 млрд евро.

Работата по Хемус стартира в министерството активно от началото на идната година.

Екипът, който разглежда магистралните отсечки, ще обсъди и предложението пътят Добрич - Варна да стане 4-лентов, но експертите ще решат дали това е наложително, съобразно трафика по него, прецизира Плевнелиев. Ако има смисъл да е 4-лентов, ще го заложим, но ако трябва да е 3-лентов, защо да хвърляме пари на вятъра, каза той.

Концепцията на екипа ще стане публична до месец, когато по нея ще могат се произнесат кметове, областни управители и всички експерти, чиито мнения ще бъдат взети под внимание в МРРБ и АПИ.

Изпълнителят на ремонта на пътя Добрич - Генерал Тошево - Валентин Зеленченко, управител на "Пътно строителство" АД, пое отговорност да приключи работа предсрочно - за 2 месеца и 20 дни, или около 15 ноември, когато е краят на строителния сезон. Той увери, че финансирането е налице и разполага с достатъчно технически възможности за рехабилитацията.

От страна на възложителя - МРРБ, Росен Плевнелиев каза, че фирмата дава ниски цени и кратки срокове, но те ще следят строго всичко да е качествено и да не се наложи нов ремонт след една година.