Как и къде да инвестираме след финансовата криза? Това ще е темата на серия лекции, които представители на Карол Капитал Мениджмънт ще изнесат в най-големите университети у нас през този месец. Стартът е днес от 18.30 часа в УНСС. Лектори ще бъдат специалисти във финансовия сектор портфейлни мениджъри от Карол. Основната цел на лекциите е да запознае младите хора с това какви инвестиционни възможности се отвориха като резултат от финансовата криза, както и да даде възможност на студентите да намерят професионална реализация,  участвайки в предвидените от Карол стажантски програми. За повече подробности около инициативата и темата потърсихме първия лектор Александър Николов, портфейлен мениджър на ДФ Адванс Източна Европа и ръководител на отдел Международни капиталови пазари в Карол.

Г-н Николов, от днес започвате инициатива в университетите. Бихте ли разказали по-подробно за нея? Какво ще представлява тя?

Ние и досега сме изнасяли единични лекции в български университети, но решихме през тази година да стартираме една нова инициатива, не да отидем в един или два университета, а да обиколим по-големите университети с икономическа насоченост в България. Идеята е по актуална финансова тема, свързана с финансовите пазари, да представим най-актуалните неща на студентите и преподавателите, да информираме от наша гледна точка какви неща се случват на финансовите пазари. Конкретно темата на сегашното турне е "Как и къде да инвестираме след финансовата криза?".

В кои университети и в кои градове ще се състои тази инициатива?

Инициативата ще се проведе в десет университета. Градовете са София, Велико Търново, Варна, Бургас и Правец.

Кои са лекторите?

Лектори ще бъдат портфейлни мениджъри и брокери в Карол.

Каква е целта на тази инициатива?

Първо искаме тя да е в началото на учебната година, за да може студентите да започнат с настройка към практичността на всичко, което ще учат през годината. Целта е да дадем актуална информация за това, какви възможности отвори финансовата криза за инвестиции, как можем да се възползваме от тях, да настроим студентите да са търсещи, да не се ограничават само с теорията.

Какъв период от време ще продължи тази ваша инициатива?

В случая тези лекции ще продължат през целия месец октомври. Идеята е догодина по същото време отново да изнесем такава презентация по актуална за 2010 г. тема.

Ще дадете ли възможност на по-любопитни, на тези, на които им е по-интересно, да дойдат на обучение при вас?

Една от инициативите на Карол в тази посока, която ще се задвижи с по-големи темпове през следващите месеци, е именно по линия на образованието. Карол създава и ще се опитва да поддържа доста голяма библиотека със финансови заглавия. Второто нещо е стажантската програма, която стартираме от началото на следващата година. И третата линия това са тези отворени врати – лекции като тази и други подобни презентации, които правим и в нашата сграда. Ще се опитваме да дадем достъп на повече хора, които се интересуват от финансови пазари.

Първата тема е "Как и къде да инвестираме след финансовата криза?". Вие сте първият лектор. Какво включва презентацията?

Самото заглавие показва какъв ще бъде фокуса, да идентифицира къде се отвориха атрактивни инвестционни възможности именно в резултат на кризата. Най-синтезирано мога да кажа, че ние ги виждаме по три направления: пазари, където акциите паднаха изключително много, пазари, които бяха засегнати по-малко от кризата и ниски цени при много суровини (commodities).

Първата посока това са инвестиции на фондови пазари, чиито икономики са слаби и е вероятно да не бъдат в много добро състояние през следващите година-две, а акциите са поевтинели твърде много. Такива пазари са България и като цяло Източна Европа. Това е едната посока, където смятаме, че има атрактивна възможност за инвестиция.

Другата възможност е точно обратната – в икономики, в които по-малко са паднали фондовите пазри, т. е. цените на акциите не са чак толкова ниски, но и самите икономики не пострадаха съществено по време на кризата, останаха силни. Това са страни като Китай, Бразилия, Индия, където нямаше съществен спад.

Третия акцент, на които ще обърна внимание е това, че ако по принцип имаме глобален  подход, това ни дава възможност винаги да намираме атрактивни инвестиции в отделни региони, отделни страни, отделни отрасли, дори в отделни суровини, като петрол, злато, метали, захар и т.н., които имат доста големи движения и човек винаги може да намери инвестиционна възможност. Конкретно в резултат на кризата при много от тях цените им значително се понижиха.

Имат ли студентите възможност да инвестират?

Да. Това е и една от целите - да провокираме интерес в студентите да се замислят за инвестиции. В това число и Българската фондова борса.