Цената на петрола вчера достигна нов исторически рекорд от $ 119.93 за барел на електронната борса в Ню Йорк, а петролът сорт брент поскъпна до $ 117.56 за барел, след като бе затворен основен тръбопровод в Северно море и заради неспиращите нападения на военни групи в Нигерия над нефтени съоръжения.

По-късно цените се понижиха, в очакване на спиране на стачката в Ineos Group Holdings Plc's в рафинерията Грейнджмът, която започна преди два дни. За възстановяването на преработката на 200 000 барела дневно обаче ще са нужни три седмици.

48-часовата стачка в шотландската рафинерия Грейнджмът доведе до спиране на доставките по петролопровода, осигуряващ 700 000 барела на ден от Северно море за британските рафинерии.

Допълнително пазарите очакват и решението на Федералния резерв за лихвите и бъдещата политика на централната банка за лихвената политика, като участниците предполагат, че ФЕД ще преустанови корекцията надолу, което пък ще подкрепи долара, а от там би трябвало да свали напрежението от стоковите пазари.

Към 9.30 ч. българско време в Ню Йорк петролът се котираше за $ 118.44 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” се понижи да $ 116.06 за барел.

В очакване на решението на Федералния резерв цената на златото пое надолу в азиатската сесия, след като вчера жълтият метал поскъпна, следвайки скока на цената на петрола. Тази сутрин преди влизането на европейските пазари златото се котира за $ 892.30 за тройунция.