Изследователи от болницата Massachusetts General в Бостън са успели да създадат функционални бъбреци на плъх в лаборатория с помощта на биоинженерство. Това означава, че след не толкова дълго време науката ще има възможността да създава резервни органи за хора, страдащи от бъбречни заболявания.

 

Според учените, изкуствените бъбреци на плъхове са успели да произведат урина след като са били присадени, пише The New York Times.

 

Според учените отстраняването на органа оставя естествен скелет от колаген и съединителни тъкани, който се използва като извънклетъчната матрица за новия орган, генериран от лабораторно поставени клетки.

 

Този подход има предимства пред използването на изкуствени клетъчни матрици, тъй като е свързан с по-малко интервенции.


Само през 2011 г. близо 5000 души в САЩ са починали докато чакат трансплантация. Така новата технология ще реши един от основните проблеми на здравеопазването по света, а именно недостига на донори.

 

След изваждането на бъбрека, процесът използва препарат, за премахване на живата тъкан, оставяйки мрежа от протеини, която запазва сложната структура на кръвоносните съдове и другите компоненти на органа.

 

Преди обаче технологията да бъде изпробвана върху хора, предстоят години на тестове.