Обединенията на гръцки банки може да продължат. Това прогнозира пред Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян. По думите му обединението на втората и третата по големина банки в Гърция Alpha Bank и Eurobank EFG би довело стабилизирането им. Според Хампарцумян обединението на двете банки, които имат дъжерни дружества, регистрирани в България, няма да се усети пряко от клиентите им – нито в Гърция, нито в някоя от другите страни, където има регистрирани дружества, включително и в България.

Единствено много големи клиенти и на двете банки биха усетили сливането, тъй като новата мега банка може да не желае да има толкова големи експозиции в дадена сфера, обясни Левон Хампарцумян. По думите му тогава може да се потърси външен капитал за рефинансиране, но такъв развой е по-скоро изключение от правилото, отколкото обичайна ситуация. Хамрацумян бе категоричен, че от обикновените клиенти сливането няма да се усети по никакъв начин, тъй като сключените договори с банките ще продължат да действат във вида, в който са подписани.

Банкерът бе категоричен, че обединението на двете гръцки банки може да бъде разчетено като позитивен сигнал. Той обаче не очаква сериозно разместване на пластовете в банковите среди нито в Гърция, нито в страните, където едната или двете банки имат регистрирани дружества. „Толкова, доколкото от две относително по-слаби банки се създава една по-силна, това е по-скоро позитивно. Възможностите й да оперира с клиенти би трябвало да са по-добри, отколкото на двете банки поотделно”, смята банкерът.

Хамарцумян допълни, че сливането на двете банки е логичен процес на фона на кризата в Гърция и проблемите в еврозоната. Затова този процес може да продължи, но не е задължително, смята банкерът.

Според него фактът, че една от банките не премина стрес тестовете не бива да бъде притеснителен, защото те са направени на базата на резултатите й от края на 2010 г. Освен това самата банка е направила всичко възможно, за да покрие изискванията в последствие.