Служебното правителство ще покаже, че управлението на държавата може да бъде част от обществото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, при представянето на министрите.

Той обяви, че ще бъдат изнесени данни за дълга, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори на строителите.

Според президента от служебното правителство ще бъде реализирана програмата за развитие на региони. На бедстващите региони също ще бъде оказана помощ. Според Плевнелиев досегашните управляващи при всяко бедствие обяснявали, че проблемите са на застрахователите.

Служебният кабинет обаче ще наследи неразплатени дейности. Бюджет 2014 бе сбъркан още в самото начало, например с планираните 2 млрд. повече в сравнение с предишната година, подчерта президентът.

Ревизията на бюджета недалновидно бе отказана, но ревизия ще има като служебното правителство ще я подготви и ще я внесе за изпълнение от следващото правителство, каза Плевнелиев.

Освен това новият кабинет ще инициира създаването на енергиен борд, тъй като ситуацията в българската енергетика е критична.

Южен поток ще остане замразен, докато Европейската комисия не даде зелена светлина за него.

Ще бъде подготвено и влизането на България в механизма за кандидатстване за еврозоната ERM 2.

Служебното правителство ще реализира проекта за стратегия за интелигентен растеж и стратегията за образованието.

В заключение президентът заяви, че ще бъде изготвен проект на закон за въвеждане на електронно правителство на България.