Служители на БДЖ обмислят да подадат граждански искове срещу транспортния министър Ивайло Московски.

Те се чувстват обидени от изказването на Московски, че хванатите в кражба на гориво в железниците са синдикалисти. Това каза Петър Бунев от КНСБ. Думите на Московски предизвикаха поредния конфликт със синдикатите след протеста вчера. От КНСБ излязоха с декларация, с която настояват министърът да оттегли думите си.

Извинения или оправдания за тези изказвания, основани върху аргументи за младост и незрялост, за липса на достатъчно управленски и политически опит, са неприемливи, пише в декларацията на КНСБ по повод думите на транспортния министър.

Според Петър Бунев от синдиката на железничарите изказването на Московски е опит да се замаскират проблемите. „Едва ли някъде има записано, че синдикатите трябва да следят за кражбите в една фирма, аз не мога да разбера какво иска министърът. Но знам какво иска: да отклони вниманието, когато има проблем и някакъв протест, веднага на преден план се вадят кражбите.

Аз ще припомня преди стачката – тогава извадиха, че в БДЖ са откраднати 1000 товарни вагона и повече не се чу за това нещо. Министърът е изнервен малко повече, но няма основания. Има хора, които посягат, но не може цялата гилдия да бъде обвинявана по този начин целенасочено - членове на синдикатите. Е, добре, за да станат членове на синдиката, те трябва първо да са служители на БДЖ", обясни Бунев.

Министърът вбеси синдикатите с думите:"Фактите са, че всички заловени, уличени в кражба на горива – окей, вероятно трябва да мине съдебен процес, за да бъде доказано, че са такива, но се сещам навремето премиерът като беше главен комисар, като хващаха тези с натривките от тротил по ръцете, където викаха, че са били за риба... Какво прави нощната смяна с туби и маркучи? Упражняват се за служители на бензиностанции или какво".

Утре пред Централна гара ще се състои граждански протест срещу предстоящата приватизация на „БДЖ Товарни превози".