Служители на Национална агенция за приходите са подавали в парламентарната комисията по борба с корупция анонимни сигнали за нарушения във ведомството, съобщи за Дарик Снежана Гроздилова, зам.-председател на комисията. Някои от тях са били на лична основа.

 

Гроздилова не пое ангажимент дали ще бъде поискано изслушване на министъра на финансите Пламен Орешарски или на бившия вече директор на НАП Мария Мургина заради източването на ДДС.

 

Имали сме сигнали срещу много високопоставени служители и по териториални звена, и в управлението на НАП, някои от тях са задвижени още преди година. Ограничаваме се в рамките на фактите, които постъпват в комисията, какво съдържа конкретният сигнал, а не изцяло обвиненията за нарушения или престъпление в сектора. Бихме могли да говорим по-обстоятелствено, когато във връзка с новата ситуация дойде нещо конкретно. Ние можем да се самосезираме, но сега няма смисъл, защото компетентните органи работят по случая, коментира Снежана Гроздилова.  

 

Бихте ли казали други имена, освен това на Мария Мургина, които фигурират в тези сигнали?

 

Не бих могла. Стараем се да подпомагаме компетентните органи, а не да пречим на разследването.

 

Има ли сигнали, подадени от вътрешни за самата агенция източници?

Да, само че някои от тях бяха анонимни. Пише: „група служители от еди кое си териториално управление”. Тази госпожа Колчовска от Силистра си беше подписала сигнала и имахме нарочно заседание заради този случай.