Да си соларен физик е същото като да стоиш над тенджера с вода и нетърпеливо да чакаш тя да заври – пише американската аерокосмическа агенция NASA в научно – популярната секция на уеб сайта си.

 

През 2008 г. соларният цикъл пропадна в най-дълбокия минимум от близо век. Почти всички слънчеви петна изчезнаха, соларните взривове намаляха, като цяло Слънцето беше почти тихо. Оттогава насам, три дълги години, учените чакат слънчевата активност да се засили отново.


Паузите в слънчевата активност не са нищо ново – те се случват на всеки около 11 години и са естествена част от соларния цикъл. Обаче точно тази фаза на соларния цикъл се оказва по-продължителна от обикновеното и дори някои физици се запитаха, дали някога това затишие ще свърши.

 

Имаме новина: водата в тенджерата започва да завира. „Виждаме някакво действие“ - твърди учен в NASA. От началото на 2011 г. насам броят на слънчевите петна нараства. На 15 февруари и на 9 март сателитите установиха соларни взривове от Х – класа, най-мощните, каквито за последно са наблюдавани през декември 2006 г.

 

Това е наистина много интересно, но освен познавателна стойност това говори и за нещо друго. Има редица хипотези – които, ако не са потвърдени, засега не са и опровергани – че икономическата активност на хората на Земята е в пряка зависимост от активността на Слънцето.

Икономическият цикъл, който се състои от непрекъснатото редуване на подем, бум, криза, депресия, според някои успешни практици и нестандартни теоретици се свързва не с друго, а с космическите импулси, предавани върху Земята и всичко живо на нея. Трябва да отбележим, че периодите на последната икономическа криза на планетата и на вековния соларен минимум съвпаднаха.

Учените от NASA отбелязват как на 7 март Слънцето изригна огромен облак от плазма, който се отдели от звездата със скорост 2200 км./сек. и директно повлия на магнитното поле на нашата планета; това беше причината за зрелищните северни сияния на 10 март в Канада и няколко щата на САЩ.

Изследователи вече говорят, че трябва да отбележим началото на 24-тия соларен цикъл. Разбира се, нашето светило е преминало през много милиони подобни цикли, но хората са започнали да ги следят в средата на XVIII век – и от тогава досега са минали 23 цикли. А може би вече 24.

За периода, за който хората имат наблюдения, само в 4 случая, три от които през първата половина на XIX век, началото на новия соларен цикъл е било толкова слабо, както сегашното.