Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов е сменен шефа на екипа за управление на строителството на автомагистрала Люлин Румен Сачански.

Сачански е директор на Областното пътно управление в Перник. Той ще бъде заместен от служител на централната администрация на Агенция „Пътна инфраструктура”, обясни Йотов. 

Председателят на пътната агенция направи проверка за хода на строителството на аутобана, която установи поредно закъснение от 20 дни, заради изграждането на тунел номер 3 от трасето. Йотов припомни, че до края на година трябва да бъдат усвоени 145 млн. евро по програма ИСПА, ако магистралата бъде завършен в срок. До момента са построени 13 км от общо 20-километровото тресе на аутобана.

На работните площадки на автомагистралата ежедневно има екипи на централния институт по пътищата. Това са част от мерките, които Агенция „Пътна инфраструктура” налага за постоянно наблюдение на качеството и бързината на работа на фирмата-строител – Мапа дженгиз. Още двама инженери ще се включат в екипа, който ще следи строителството на АМ „Люлин”, обясни Божидар Йотов.

Вероятно ще има санкции за консултанта по строителния надзор на автомагистрала Люлин заради забавянето на тунел номер 3. Според Йотов, причината за забавянето е по-късното започване по изграждането на съоръжението.

6 млн. евро са средствата, предвидени за консултанта Сдружение Луис Бергер - Мот Макдоналд, за строителния надзор на автомагистрала Люлин.