Икономическото доверие в еврозоната се повишава повече от очакваното, показаха новите данни на Европейската комисия. Индексът на доверието на производители и потребители в еврозоната през този месец се покачва до 104.1 пункта от 103.2 пункта през септември, като икономистите според Bloomberg се бяха настроили за ръст до 103.5 пункта. Индексът е най-позитивен за последните три години, за което основна заслуга има производството.

Бизнес климатът през октомври 2010 г. е изчислен на 0.98 пункта, също над очакванията.

Фондовите пазари реагираха на позитивните данни, като индексите в Париж, Франкфурт и Лондон се повишават с около 0.6% всеки.

Сред другите добри знаци за европейската икономика е ръстът на промишленото производство през октомври, както и ръст на бизнес доверието в Германия. В Германия бяха обнародвани и данните за заетостта, които показаха 7.5% безработица, ръст от 3 хиляди души, което бе в съответствие с пазарните нагласи.

Въпреки това коментаторите считат, че в еврозоната икономическият растеж може да се забави, не на последно място заради поскъпването на европейската единна валута. Негативен сигнал е и това, че индексът на доверието в най-големите членки на еврозоната и в т.нар. периферни страни продължава да се разбягва. В Германия доверието се подобрява – а в Испания и Португалия се влошава.