Съпоставяйки цените, които домакинствата в отделните държави плащат за ток и газ, България е на първо място по ниска цена на електроенергията и сред страните с най-ниска цена на природния газ. Погледнато през покупателната способност на парите обаче, разходите за ток и газ са най-непосилните в Европа, показват данните на Евростат, публикувани днес.

 

Цената на електроенергията за бита е нараснала средно с 6.6% в страните от Европейския съюз във времето между второто полугодие на 2011 и второто полугодие на 2012 годинаС подобна стъпка е било и повишението на цената в предходния ценови период - 2010- 2011 година, което показва, че темпът на нарастване на цените се запазва относително непроменен.

 

В същото време цената на природния газ се е увеличила средно с 10.3%, при ръст от 12.6% в периода 2010 - 2011 година, показват данните на европейската статистическа служба.

 

Изменението в цената на електроенергията за домакинствата в Европа варира от спад с 5% в Швеция до поскъпване с 21% в Кипър.

 

Страните, в които токът за бита е поскъпнал най-драстично през първото полугодие на 2012 година, освен Кипър, са Гърция с ръст от 15%, Италия, с поскъпване от 11% и Ирландия и Португалия, където цената на тока е скочила с по 10%.

 

България е на шесто място по поскъпване сред 27-те страни-членки на Европейския съюз с вдигане на цените с 9%. Със същата стъпка е поскъпнал тока и за потребителите в Испания и Полша.

 

Междувременно в три държави на стария континент Евростат отчита понижение на цените за бита. Това са Швеция, където токът е поевтинял с 5%, Унгария, където има намаление на цената с 2% и Финландия, където сметките са олекнали с 1%.

 

Евростат класира държавите в ЕС и по цена на електроенергията, изчислена в евро. България е първа с най-ниска цена на електроенергията, като в периода между второто полугодие на 2011 и второто полугодие на 2012 година домакинствата са заплащали по €9.6 евро за 100 kWh. Румъния е следващата в класацията със €10.8 за 100 kWh. На трето място е Естония с цена от €11.2 за 100 kWh.

 

През визирания период най-висока е била цената на тока в Дания, където домакинствата са плащали по €29.7 за 100 kWh. Кипър е на второ място с цена от €29.1 за 100 kWh, а най-мощната икономика в Европа, германската, е на трето място в класацията с цена за бита от € 26.8 за 100 kWh.

 

Средната цена на електроенергията в Европейския съюз през периода е била €19.7 за 100 kWh.

 

Изчислено през покупателната способност на валутите в отделните държави на Европейския съюз, най-евтин е бил токът за финландците, следвани в това отношение от французите. Ниски са били цените на тока и за жителите на Люксембург и Швеция.

 

В същото време имайки предвид каква е била покупателната способност на местната валута, най-скъп е бил токът в Кипър, Германия и Полша.

 

При природният газ най-големи динамики в цената се наблюдават в Латвия, където цената е скочила с 21%, Естония, където има промяна с 19% и в България, където разликата е с 18% нагоре. Най-голямо намаление на цената на ресурса за бита се наблюдава в Словения, където той е поевтинял с 8%.

 

Най-евтиният природен газ, изчислен в евро, са ползвали потребителите в Румъния, където 100 kWh са стрували € 2.7. Словакия и Естония също са разчитали на по-ниска цена на природния газ, спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, с цени съответно € 5.1 и € 5.2 за 100 kWh.

 

Най-скъп природният газ е бил за Швеция (€ 12.7), Дания (€ 10.8) и Гърция (€ 10.2).

 

Преизчислена през покупателната способност на парите, цената на природния газ е била най-ниска в Люксембург, Великобритания, Румъния, Франция и Ирландия. Най-скъп ресурсът е бил за домакинствата в България, следвани от тези в Гърция, Португалия, Унгария, Испания и Литва.