Сметната палата ще проверява парите, които партиите са похарчили за предизборните си кампании и то още от началото на годината. Санкции за непредоставени отчети от политическите сили по закон няма. При съмнения за престъпления, инспекторите ще се обръщат към други органи като прокуратурата, например.

Сметната палата ще провери около 35 партии, коалиции и инициативни комитети за приходите и разходите им за двата вота – този за евродепутати, който се проведе на 7 юни и парламентарните избори, който предстои на 5 юли.

За целта политическите сили ще трябва да подадат отчетите си за първия вот до 21 юли, а за другия – до 14 август. Резултатите от одита на Сметната палата ще станат ясни до края на годината. Няма санкции за непредаден отчет – тя е само морална, защото това се оповестява от одитния орган, уточни председателят му Валери Димитров. Той увери, че дори да не се предоставят доброволно отчетите на политическите сили, те ще бъдат проверени и ще се изискват справки от евентуалните им контрагенти като стопаните на билбордове например.

Валери Димитров припомни, че не е позволено на юридически лица да правят дарения за партиите. Той каза, че в никакъв случай Сметната палата няма да играе ролята на финансова полиция. По думите му във Франция например има комисия, която, ако установи нередности при финансирането, тогава съответното лице трябва да напусне парламента, защото изборът там е изцяло мажоритарен.