Сметната палата е установила доста нарушения и лоши практики в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ за две години - от началото на 2008 г. до края на 2009 г. Това стана ясно, след като председателят на Сметната палата Валери Димитров връчи одитен доклад за финансовото управление на регионалното министерство на ресорния министър Росен Плевнелиев за периода 1 януари 2008 г. – 31 декември 2009 г.

Сметната палата е дала 11 препоръки на ведомството, изпълнението на които ще повиши управлението на публичните средства. Отговорност за одитирания период носи бившият регионален министър Асен Гагаузов, каза Валери Димитров.

Докладът е изправен на две парламентарни комисии и на министъра на финансите, както и на други държавни институции. Основните изводи са, че има задължения по договори, които не са отразявани в счетоводната система на МРРБ. Няма определен начин за докладване на сключените обществени поръчки. Не са спазени нормативните срокове за извършването на капиталовите разходи на МРРБ.

Министър Плевнелиев каза, че е все още няма заверка за финансовите отчети на МРРБ за 2008 г. По доклада няма наказания, той е донякъде дипломатичен, но точен и ясен, посочи министърът.

По отношение на сключваните договори за концесии не е индексирано ежегодно повишаването на цените на строителните дейности и затова има невзети концесионни възнаграждения в размер на 2 млн. лв. Финансово необезпечените договори в МРРБ са 80 млн. лв., което е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Има конкретни примери за такива договори, някои от тях са прекратени от новото ръководство на МРРБ.

Сметната палата ще направи нов одит на Оперативна програма „Регионално развитие” за 2007 – 2013 г. в частта ос 1 – „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, съобщи Валери Йорданов. Фокус