Сметната палата няма правомощие да спира партийна субсидия - това се решава от финансовия министър. Това каза пред Нова телевизия председателят на одитната институция Цветан Цветков.

В телевизионния ефир той коментира въпроса има ли партии, които се опитват да прикрият произхода на парите, които отчитат пред Сметната палата, като засегна "България без цензура" и "Атака".

Коментарът му идва, след като, на 27 април лидерът на "България без цензура", Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен. Цветков потвърди това.

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече - приходи, разходи, дарители.

Сметната палата няма правомощиe да спира партийна субсидия - това се решава от финансовия министър. "Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започне финансов одит", каза Цветков.

Другият дискусионен въпрос е този за "Атака" - там сметката показва, че не може 48 хил. дарители да дадат по два лева и да се получи приход от над 1,3 млн. лева от дарения. Оказа се, че преди три години "Атака" не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година - около 300 хил. лева. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров - дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на "Атака", уточни Цветков.