Без съмнение е, че най-скромното изпращане на старата година е това при роднини, приятели или у дома - в тесен семеен кръг. Ако обаче ни се прииска да правим снежни ангели под звездите, цялото семейство, навръх Нова година и това да не "продъни" бюджета ни, можем да опитаме посрещане на празника в хижа високо в планината.

Удоволствието да направите снежен човек в първия ден от 2013 г. ще струва средно на семейство с едно дете до 6 г. около 180.00  лева, разказа за БТА Пенка Чернева, организатор - туризъм в Информационния център на Българския туристически съюз.

За тези пари ще си подарите две планински нощи и празнична вечеря (едно примерно меню: шопска салата, 50 грама ракия, безалкохолна напитка, свинска вратна пържола, картофено пюре, сос от гъби и паста) и много време за близките.

Този начин на посрещане на Коледа и Нова година ще изберат близо 1 200 българи и около стотина чужденци - основно сърби и македонци. По-малко от месец преди празниците
почти няма свободни места в хижите на Витоша, Рила, Пирин и Стара планина.

Средните цени са между 65 - 80 лева на човек. Има отстъпки за деца, когато в новогодишното меню е включен алкохол, но за нощувките такива няма. Цената е в зависимост и от вида, и категорията на стаята - със самостоятелен санитарен възел или общ на етажа.

Не навсякъде се предлага пакетно посрещане на празниците. Все още има и хижи, в които може да се плати само нощувката, разказа Чернева.

За предстоящия празник на студентите вече са изчерпани местата в хижите край София и Пловдив. Хижарите са толерантни и правят компромиси да се плаща само за нощувка и младежите може сами да си приготвят вечеря или на място да си поръчат, каза Чернева. Иначе средната пакетната цена за 8 декември е 45 лева на човек за две нощувки с празнична вечеря.

Чужденците предпочитат планинските курорти  - Банско, Боровец, за да са в по-комфортни условия и същевременно в близост до планината. Традиционно сърби и македонци се очакват
за празниците в рилските хижи и хижите на Витоша.

Тази година през пролетта е имало гръцки туристи в хижите. Това обнадеждава БТС, че за коледните и новогодишните празници отново ще имат гости от тази страна. Гърците предпочитат хижите в планинските местности край Сандански.

БТС управлява 253 туристически обекта, от които хижите са 178. В периода 2005 г. - 2009 г. от държавния бюджет се отпускат целеви средства за ремонт на хижи средно по един милион лева. През тези години бяха обновени и реновирани около 110 хижи.

Преобладаващата част от хижите са категория два еделвайса и само няколко хижи са от най-високата категория - три еделвайса, каквато е специфичната категоризация само за този вид туристически обекти.