Европейските планински ски курорти в Алпите откриха сезона при почти идеални метеорологични условия, но техните собственици се опасяват дали в условията на икономическа криза ваканцията ще бъде по джоба на туристите, съобщава "Файненшъл таймс".

Макар че много хотели вече са резервирани за традиционните пикове през новогодишните празници и ученическите ваканции през февруари, експертите прогнозират, че 2009 г. може да се окаже една от най-тежките за сектора, тъй като останалите периоди се очертават не така запълнени. Собствениците на хотели вече съобщават за признаци за по-слаб сезон през 2009-2010 г., ако рецесията се засили.

Особено безпокойство предизвиква руският пазар, посочва изданието. През последните години руснаците буквално наводняваха ски курортите за техните коледни празници в началото на януари, когато в западноевропейските страни настъпва затишие.

Отслабването на руската икономика и на руската рубла обаче тревожи собствениците на ски курортите, които изразяват опасения, че по-малко руснаци ще бъдат в състояние да ги посетят този сезон, изтъква "Файненшъл таймс".

Източник: БТА