С 36.5% от гласовете португалската социалистическа партия спечели парламентарните избори, но загуби абсолютното мнозинство в парламента. Това сочат почти окончателните официални резултати.

От общо 230 депутатски мандата остават неизвестни резултатите за четири мандата, разпределяни от гласуването в чужбина. Те ще бъдат обявени на 7 октомври.

От 226-те мандата социалистите печелят 96, а социалдемократите - 78 места. Популистката партия  Демократичен и социален център става трета политическа сила с 21 места. Антилибералната левица, включваща крайнолевия Ляв блок и Демократичната и унитарна коалиция на комунисти и зелени, печели 31 мандата.

Очаква се досегашният премиер и лидер на социалистите Жозе Сократиш да запази поста си. Социалистическата партия отново бе избрана да управлява Португалия, каза Сократиш пред привърженици на социалистите. Сократиш обяви, че партията му е извоювала изключителна изборна победа в много трудни условия. Това е победа на програмата за реформи, модернизация и социална справедливост, заяви той. Обвиняван в арогантност и авторитарност в досегашното си управление, той призна, че е проявил "липса на деликатност". Сократиш заяви, че е привърженик на обновен и прагматичен социализъм и обеща структурни реформи, бюджетни ограничения и антикризисни мерки. Приоритет в управлението му ще бъде заетостта на фона на половин милион безработни.

39.4% от избирателите не отидоха да гласуват вчера, което е абсолютен рекорд на неучастие откакто в Португалия бе установена демокрация през 1974 г.