Комунизмът беше социалният експеримент на XX век. Теорията за общество, в което всички са равни, няма социално разслоение и просперитетът на държавата се превръща и в просперитет на всеки един от гражданите звучеше чудесно. И се провали по ужасяващ начин.

 

Но търсенето на алтернативи на корумпираната, мудна, бюрократична демокрация, продължава.

 

Социалният експеримент на XXI век е либертарианството. Ред, в който индивидът има пълна свобода и всеки може да осъществи целите и мечтите си без да е притискан от бюрокрация, регулации, данъци и грижи за тези, които са твърде мързеливи, за да се развиват и усъвършенстват.

 

Милиардерът от Силиконовата долина Питър Тил, създател на Pay Pal и бивш инвеститор във Facebook, е вложил 1.25 милиона долара в инициатива за създаване на плаващи, либертариански острови в международни води.


Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода.

 

Островите, в които Тил инвестира, ще бъдат населени с колонисти. Те ще започнат от нулата и ще се управляват от либертарианската идеология.

 

Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ограничения за притежаването на оръжия.

Тил не е сам в идеологическите си търсения за път към един нов свят. Неговата инвестиция ще се управлява от научно-изследователския институт Seastanding и ще помогне за осъществяването на проект, който работи върху развитието на микро-нации. Начинанието се ползва с подкрепата и на друг известен предприемач, Патри Фридман, основател на Seastanding.

 

Внукът на Милтън Фридман е един от създателите на идеята за тези нови суверенни общества, разположени на съоръжения, подобни на нефтени платформи в международни води.

 

Мисията на проекта е "установяване и развитие на постоянни, автономни общности океана, които позволяват развитието на нови политически и социални системи."

Вдъхновението за инвестициите на бизнес магнатите идва от романа на Айн Ранд "Атлас изправи рамене", в който индивидуализмът и свободната пазарна икономика се определят като фундаменталните социални структури на прогресивното общество. В книгата се набляга на тезата, че държавната принуда е имала отрицателно въздействие върху човешкото развитие.


В интервю за Details, Тил коментира: "Има доста хора, които мислят, че не е възможно. Това е хубаво. Ние не искаме да притесняваме тези хора, защото докато мислят мисията ни за невъзможна те няма да ни приемат на сериозно. И няма да се опитат да ни спрат, докато не стане твърде късно."