420 души ще получат работа в нов високотехнологичен завод за твърди лекарствени форми на „Софарма". Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Огнян Донев по време на откриването на завода в столицата.

Инвестицията в новата мощност е на стойност 75 милиона лева, а капацитетът й е от 4 млрд. таблетки годишно. Донев е убеден, че изграждането на завода преобразява напълно фармацевтичната компания и е последната стъпка в модернизирането на всички производствени мощности.

Този завод дава едно ново ниво на фармацевтичното производство в България, коментира изпълнителният директор на компанията.

„При всички положения ще има внедряване на нови технологии, нови продукти. Това вече зависи от нашата развойна дейност. Но това е базата, върху която ние ще надграждаме. След тази голяма инвестиция ще имаме и много повече пари за наука и развойна дейност", обясни Донев.

Строежът на новия комплекс е продължил две години и половина и в неговите рамки са включени както завода, така и лабораторно административен комплекс.

„Самият завод се изгради за две години, много бързо, но проблемът е, че инвеститор първи клас станахме 2007 година. Пари никога не са ни липсвали, тъй че не е била финансова причината, но самият факт, че от 2007 г. сега, през 2013 г. го пускаме, трябва красноречиво да ви обяснява ситуацията. В България 10-процентният данък е хубаво, но недостатъчно условие, за да се инвестира. Тези бюрократични проблеми, които се срещат... Виждате, една голяма инвестиция при налично финансиране отнема към 6-7 години, макар че строителството е само две години. Въпросите „защо" и „как" ги задавайте на други, които говорят, че има добър микроклимат за правене на бизнес в България", допълни Донев.