Да бъдат премахнати климатиците от фасадите на сградите в София, ще предложи главният архитект на столицата Петър Диков до лятото. Според него въпросът ще се задейства до края на годината, но първо ще се премахнат климатиците от публичните общински и държавни сгради. Диков успокои столичани, че ще им бъде предложен много дълъг гратисен период, след приемането на промените в съответната наредба.

Според главния архитект не е нормално да висят климатици от фасадите на сградите, а по думите му това го няма никъде в Европа. „Дори в европейска Турция няма такива климатици по фасадите безразборно, както е при нас. Създават един много ориенталски вид на целия град", каза Диков. Той допълни, че процесът по премахване на климатиците ще започне от публичните сгради – общински и държавни, след това ще се обърне към гражданите. „Не притеснявайте гражданите със съобщения, че едва ли не утре започваме да ги тормозим, защото пак ще си кажат: на тези всичко им е в ред, само до климатиците опряха", коментира главният архитект на столицата.

Диков обясни, че до април ще бъдат свалени и всички климатици от сградата на Направление „Архитектура и градоустройство". Проектът за климатизиране на цялата сграда струва 240 хил. лв., осигурени от бюджета на направлението.

Петър Диков отново заяви, че всички незаконни пристройки и балкони по сградите задължително трябва да бъдат съборени, но това се случва бавно. „Има съдебна процедура, всеки собственик жали и това удължава безкрайно нещата", допълни той.

Главният архитект беше категоричен и че трябва да се изпълняват програмите за саниране на жилищата. Той отново изрази мнението си, че с едно добро саниране само на панелните жилища в България, може да се построи нова атомна централа със спестения разход на енергия от тези домове.

Главният архитект на София Петър Диков представи и спечеления проект на общината за изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на София. Проектът е на стойност 960 000 лева, които ще се осигурят от ОП „Регионално развитие". Целта на плана е да изведе конкретни проекти, с които София да кандидатства за европари в следващия програмен период 2014 – 2020, каза Диков. Предвижда се обособяване на поне три зони – централна, жилищна и индустриална. Със сигурност ще се разработва проект за развитие на градската среда в идеалния център на София. Тези проекти могат да бъдат за подобряване на качеството на градската среда, за по-добри условия на живот в определени градски зони, за привличане на инвеститори в неразвити промишлени зони и др., каза още той. Със сигурност ще се правят и инфрастуктурни проекти, градски пробиви, големи улици и други.