Ден след като отмениха тайно завишените данъци, управляващите от ГЕРБ в София дадоха заден и за друго увеличение - на таксите за "синя зона".

Вчера кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще предложи на общинския съвет цената на платеното паркиране да остане 1 лв. на час. Все пак ще се въведат "зелена" и "жълта" зони, където максимално разрешеният престой да е различен.

"В тези тежки времена, в които цените непрекъснато се вдигат, не трябва и общината да натоварва хората с допълнителни плащания", мотивира се Фандъкова пред "Сега". Само преди няколко дни кметът каза в интервю за "Труд", че ако мисли за изборите, не трябва да върши нищо. Преди да се разрази гафът със сгрешените данъци, от общината твърдяха категорично, че нови цени за паркиране ще има най-късно в началото на лятото.

Засега предложението е в "синята зона" да може да се паркира най-много до 2 часа, а в "зелената" - до 4 часа. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обясни, че въпросът дали да се удължи работното време на зоните от 8 до 20 ч. не е обсъждан, но по негово мнение то трябва да важи поне за "синята зона". Сега платеното паркиране е от 8.30 до 18.30 ч.

Концепцията за новите правила за платено паркиране в София се обсъжда повече от година. От януари тя е на сайта на общината, а беше представена и пред медиите. Цени не бяха съобщени, защото според общинските съветници те били "съвсем отделен въпрос". Промените трябваше да влязат в сила от май. Предложенията бяха "синята зона" да струва между 1.50 и 2 лв., а "зелената" - 1 лв. "Жълтата" зона трябваше да бъде безплатна, но регулирана.

Сега общината се отказва да увеличава и цените на "паяка" и скобите. "Ситуацията от януари до сега е коренно различна - горивата се увеличиха, както и основни хранителни продукти. Решението е икономическо и не е свързано с изборите", категоричен бе Христов. Той обаче призна, че предложението е изцяло на Фандъкова и не е обсъждано с експертите.

Очакванията от повишените цени бяха да откажат софиянци да влизат в центъра с колите си и да намалят с 25% трафика. Зам.-кметът смята, че тази цел може да се постигне и с по-добър контрол. Ще се следи по-внимателно максималният престой, като системата например няма да приема третия sms за "синя зона" и петия - за "зелена".

Абонат

Отмяната на решението обаче няма да спаси живеещите в центъра от винетка, с която да паркират пред дома си. Те най-вероятно ще плащат годишно 120 лв. Всяко семейство ще има право на винетка само за 1 автомобил. Предложенията са служебният абонамент да струва 600 лв. годишно.