Законно настанените ромите в бившите „Виетнамски общежития" и гетото „Баталова воденица" няма да бъдат прехвърлени в град Божурище, край София. Това каза за Дарик кметът на Боружище Аспарух Аспарухов, по повод постъпил сигнал от слушател в медията.

След като в началото на май от Столичната община заявиха, че адресно регистрираните роми от тези гета ще преместени в бивши казарми из страната, в редица градове около София настъпиха подобни притеснения. Вчера - 6 юли, жителите на град Сливница протестираха заради подобни „слухове", които кметът Йорданка Фандъкова опроверга. Подобно на специалистите в Столичната община, така и кметът Аспарухов отказа да оповести къде ще бъдат преместени ромите, но уточни, че вероятно ще е град, в близост до София. Тези роми, които живеят неправомерно пък ще бъдат връщани по родните си места, където са регистрирани.

Междуведомствена комисия, която се занимава със случая обсъжда и варианти за разрешаване на проблема. Една от идеите е Министерство на отбраната да отдаде четири или пет свободни терена за ползване от общините и там да бъдат настанени ромите.

„Министерството разполага с терени на военни поделения с отпаднала необходимост. Това са бивши казарми. Има терени, подходящи за изграждане на постройки, временни жилища. На тяхната територия е изградена цялостна инфраструктура, има вода, ток", поясни председателят на общинската комисия по ред и сигурност Ангел Джамбазки през месец май. В „Баталова воденица" са регистрирани 40 семейства с около 90 жители, а законно живеещите във Виетнамските общежития по последна информация са 2000 човека.