Боклукът на столицата би могъл да осигури електроенергия за над 1400 домакинства годишно. До този извод стигнаха учени от Института по техническа химия при БАН, след като представиха технология, която превръща твърдите битови отпадъци в гориво. Само в София чрез подобен метод за една година могат да се произведат до 140 мегаватчаса електроенергия, убедени са химиците. За сравнение, капацитетът на енергийните котли на ТЕЦ София бил с мощност до 120 мегаватчаса. Според химиците полученият газ би могъл да намери приложение и при автомобилите, като в такъв случай едно зареждане на нашите резервоари ще ни струва три пъти по-евтино, отколкото в момента.

Иновативната технология позволява чрез нагряване на битови отпадъци в среда, лишена от кислород, да се получи газ, който да намери пряко приложение в енергетиката и бита. Това обясни директорът на института професор Венко Бешков: „Слагаме в нашата камера един килограм смесен отпадък. За около час се произвеждат 1,8 кубически метра от този газ. С електромер сме измерили, че за да стане това нещо, сме изразходвали от 200 до 300 вата електроенергия, тоест енергията, която за час изразходват пет електрически крушки по 60 вата. Но за същия този час сме произвели енергия, равняваща се на 3 до 4 киловата, което е над 10 пъти повече."

Химикът увери, че единственото изискване за производството на подобен газ е боклукът, който се използва, да бъде органичен: „Хранителни отпадъци, селскостопански отпадъци, стърготина, кожа, каучук, пластмаса, хартия, картон - всичко, което може да гние и да гори, е годно за тази цел. Без оглед на това колко време е стояло в земята, било ли е депонирано, пресен ли е боклукът - това няма никакво значение".

До момента интерес към този метод са проявили от Министерския съвет и от екоминистерството. Според Бешков подобна технология би допринесла както за икономията на енергия, така и за преработката на твърди битови отпадъци. Химикът допълни, че по първоначални изчисления за изграждането на инсталация, която да превръща отпадъците в гориво, ще са необходими поне 1 милион лева.