Учените от БАН излизат отново на протест заради водената от правителството политика спрямо академията. След като вече два пъти излизаха на шествие, този път те ще излят на мълчалив протест пред Народното събрание в 18.00 ч. Учените ще запалят свещи като символ, че пламъкът на знанието и науката побеждава безпросветната мъгла

Учените от БАН настояват правителството да възстанови съкратените 10 млн. лева за тази година, с които да се изплатят обезщетенията на съкратени служители и да се покрият консумативите на академията. Протестиращите искат кабинета да задели поне още 25 млн. лева над предвидения бюджет за следващата година в размер на 59 млн. лева.

Учените настояват още министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов да си подадат оставките, защото са доказали, че не могат да водят диалог. Въпреки обещанията на образователния министър до среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов така и не се стигна. Затова този път учените излизат на протест под надслов „Да отговорим на мълчанието с мълчане".

Протест ще изразят днес преподаватели и студенти на Софийския университет. Причина за това е водената от правителството политика в образованието. От Алма Матер настояват делът за сферата в Бюджет да 2011 да бъде сред приоритетите на кабинета. Ръководството на университета настоява за стратегия и реформа в образованието и науката. Студентите пък искат да се гарантира бюджет, които да отговаря на европейските стандарти.

Протестното шествие на Софийския университет ще започне в 10.00 ч. и ще се движи по маршрута - ректората на Алма Матер, бул. „Цар Освободител" до Министерския съвет, по бул. „Дондуков" обратно до ректората. Проф. Илчев коментира, че ВУЗ-а не протестира за пари, а за реформи и стратегия в сферата.

„Това е шествие митинг, което цели да настои, че приоритети, които декларативно се изказват, и то не от вчера или от днес, трябва да бъдат реално защитени в парламента и в правителството. Надяваме се това да стане", обясни той.

Ръководството на университета и студентите настояват правителството да разработи национална стратегия за развитие на сферата и да бъде предложен конкретен подход, който да гарантира инвестиране в качествено образование. Сред другите искания на протестите са: „правителството да определи адекватна държавна сужбсидия за издръжката на студент, отговаряща на изискванията за качество на съответната специалност; да се дадат гаранции, че при евентуална актуализация на бюджет 2011 средствата, заложени за образование и наука, няма да бъдат засегнати по какъвто и да било начин".

Ръководството и студентите призоваха всички възпитаници на Алма Матер да излязат и да ги подкрепят.