Динамична бе днешната сесия на Българската фондова борса. Индексът на сините чипове SOFIX се понижи с 1.32% и затвори на 996.26 пункта. Това е най-ниското ниво от 3 октомври 2006 г. Широкият BG-40 падна с 0.40% до 245.02 пункта.

 

Разнопосочно затвориха другите два измерителя. В червено е оцветен BGTR30, като спадът е с 0.70% до 649.70 пункта. Единствено АДСИЦ индексът BGREIT приключи с ръст от 1.06% до 86.01 пункта.

 

Общият изтъргуван оборот по време на днешната търговска сесия достигна 4.171 млн. лв.

 

„SOFIX падна под 1 000 пункта. Ако гледаме другите индекси пазарът е на червено за пореден ден. В началото тръгна малко по добре. Може би няколкото големи сделки с Монбат успяха да повлияят на пазара, но повечето сделки, които се сключваха с по-големи и по-активни позиции, са надолу и имат доста осезаем спад. Това са акции като Софарма, Топливо, БАКБ. Те влияят на индекса. Оборотът също не е много голям. Това според мен е средно активна сесия. Натиска за продажби е по-силен от това, което беше през последните няколко седмици. Не бих определил сесията като разпродажби при повишение обороти, а само като разпродажби при по-високи нива, от това което сме свикнали да виждаме като обороти през последните месеци”, коментира Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в Елана.

 

Прогнозите за спад на SOFIX до ниво от 950 пункта са базирани на технически анализ. Тъй като за мен той е неопределящ, не мога да кажа дали ще спре на 950 пункта или на 900, допълни той.

 

Според него от тук насетне можем да очакваме спад от още 5 – 10% като евентуална заявка за дъно в следващото тримесечие. „За мен най-определящия фактор ще бъде какво ще се случи при пускането на новите акции на Холдинг Пътища, които ще увеличат ликвидноста. Очаквам натиск за продажби, защото инвеститорите вече имат 70 акции, които досега не са били търгувани. Възможно е да видим натиск, което да изпрати индекса надолу. Мисля че в рамките на следващата една седмица по вероятно е пазарът да се стабилизира”, смята Цачев.

 

Днес се сключиха 1 279 сделки, а оборотът бе 3.975 млн. лв. Отново най-ликвидна бе позицията на Химимпорт, най-голямо поскъпване регистрираха акциите на Химко / +23.53%/, а най-понижаващи се са акциите на Кремиковци, които загубиха 13.04% от стойността си, сочи модулът В реално време.

 

Днес бяха прехвърлени 143 266 лота на Химко. Средната цена на книжата на врачанското дружество се покачи с 23.53% до 0.17 лв. Вероятно причината за този интерес е новината от вчера, че голяма руска компания е проявила сериозен интерес към врачанския завод за производство на карбамид.

 

Компаниите, които днес натежаха на тесния индекс са Българо-американска кредитна банка, Софарма, Топливо, Централна кооперативна банка и други. Книжата на БАКБ понижиха стойността си с 4.42% до 56 лв. Тези на фармацевтичната компания загубиха 3.83% при прехвърлени над 41 хил. акции. С по над 2% поевтиняха и книжата на Топливо и ЦКБ.

 

Пазарната оценка на Химимпорт също се понижи. Спадът е от 1.25% до средна цена от 7.95 лв.

 

Сред губещите днес са още Проучване и добив на нефт и газ, Доверие Обединен Холдинг, Оловно цинков комплекс, Първа Инвестиционна Банка.

 

Спад записват и инфраструктурните компании. Най-много загуби Мостстрой – 2.32% до 21 лв. С по по-малко от 1% пада цената на Холдинг Пътища и Трейс груп холд респективно до 17.35 лв. и 106.50 лв.

 

Рамо на индексите днес се опитаха да дадат Петрол, Алкомет, ЕМКА и Оргахим. Акциите на дистрибутора на горива се покачиха със 6.06% до 9.45 лв. Тези на Алкомет поскъпнаха с над 4%, а на производителя на бои са нагоре с 1.84% до 166 лв.

 

Акция на деня

 

Днес 138 665 лота на Монбат смениха собствеността си. Интерес направиха две от сделките, в които се прехвърлиха 40 хил. и 63 хил. акции на производителя на акумулатори. Втората сделка се сключи на цена от 12.30 лв., като това е и най-високата за деня. Средната цена се покачи с 1.61% до 12 лв. за лот.

 

* Как премина търговията във вторник може да проследите в хронология тук.