Известният инвеститор и филантроп Джордж Сорос ще дари 100 милиона долара на организацията за защита на човешките права Human Rights Watch, за да разшири тя дейността си в световен мащаб.

Това е най-голямата сума, която Сорос е дарявал, както и далеч най-голямата, която движението за човешки права някога е получавало, коментира The New York Times.

Според анализаторите в Центъра по филантропия, икономическата криза значително е намалила броя на даренията на стойност над 100 млн. долара. Ако преди 2008 г. средно годишно е имало 13 такива големи дарения, през 2009 г. те са били 6, а през 2010 г. само две, включително с това на Сорос.

Докато кризата кара повечето благотворители да се въздържат, Сорос прави точно обратното – увеличава сумите, които подарява. При това финансистът е обещал в интервю, че дарението за Human Rights Watch е само първото от цяла бъдеща серия. Отчасти това се дължи и на възрастта, казал е Сорос, който миналия месец навърши 80 години.

Миналата година освен всички големи дарения Сорос е дал по 200 долара на всяко семесйвто на социални помощи в Ню Йорк да си купи училищни пособия.

Дотук през 2010 г. Сорос е дарил 700 млн. долара. Същевременно неговият прочут инвестиционен фонд Куантум спечели 29% доходност през 2009 г., носейки на стопанина си 3.3 милиарда.

Целта, с която Сорос отпуска сегашните 100 милиона, е да се увеличи влиянието на организацията за човешки права върху политиките на новите световни икономически сили. Логиката е, че ако се търси резултат в Зимбабве, той най-лесно ще се постигне чрез правителството на Южна Африка, по същия начин и резултат в Шри Ланка ще се постигне с натиск от Китай и Индия.

Сорос също така посочва, че САЩ е загубил много от високия си морал във времето на Джордж Буш и затова цели движението за човешки права да стане по-интернационално, излизайки извън границите на Америка.