Триумфът на Ангела Меркел на изборите в Германия миналия месец е сигнал за края на дълговата криза в еврозоната, но далеч не е ясно дали Европейският съюз и неговата споделена валута, ще оцелеят в дългосрочен план, коментира легендарният хедж фонд мениджър Джордж Сорос, цитиран от WSJ.

Милиардерът инвеститор, станал известен с това, че извади Великобритания от системата на европейския валутен съюз през 1992 г., с една от най-големите спекулативни операции в историята на капиталовите пазари, отдавна е критичен към действията на Германия по отношение на дълговата криза.

"Кризата на еврото вече свърши. Това стана официален факт с изборите в Германия, където правилата за управление на еврозоната дори не бяха обсъждани. Но системата, която се възстановява от кризата далеч не е добра. Водещите икономисти биха я определили като по-лоша форма на равновесие. Аз я наричам ситуация далеч от равновесието. Кризата с еврото трансформира Европейския съюз в нещо коренно различно от това, за което първоначално беше предназначен. ЕС трябваше да бъде доброволно обединение на суверенни и равноправни държави, които отдават част от суверенитета си за общото благо. Той обаче се превърна в система, ръководена от отношенията между кредиторите и длъжниците, които по своята същност са задължителни и неравнопоставени. Когато страната-длъжник изпадне в затруднения, държавите кредитори взимат надмощие".

Правилата, които бяха установени по време на кризата, само затвърждават това състояние на нещата. А то е политически неприемливо и има потенциала да унищожи Европейския съюз като цяло. Само кредиторите са в състояние да предотвратят такова развитие на ситуацията, но те не изглеждат склонни да го направят.

Междувременно Германия трябва да играе "ролята на хегемон", която спомняйки си миналото, самите германци никога не са искали, смята Сорос.

Берлин "не е склонен да приеме задълженията и отговорностите, които вървят с тази роля, чувства се несправедливо обвиняван за нея и активно се стреми да я избегне."

Това контрастира с ролята на "добър хегемон ", изпълнявана от САЩ в края на Втората световна война, когато благодарение на плана Маршал Вашингтон се наложи като лидер на свободния свят и спечели предаността на Европа.

В крайна сметка единствено Германия може да поеме инициативата за премахване на дефектите от системата, като се застъпи за някаква форма на съвместна отговорност за дълга или еврооблигации, според Сорос.

"Само Германия може да започне процедурата, защото като страната с най-висок кредитен рейтинг, тя е в седалката на водача. Ако задлъжнелите страни се опитат да го направят, просто ще влошат своите собствени позиции. Признаването и коригирането на грешките никога не е лесно. В този случай не е срамно, тъй като ситуацията е ужасно сложна. Правейки това германците ще спечелят вечната признателност на останалата част от Европа. Сега, когато кризата с еврото е приключила, Германия излезе победител от нея. Но това е пирова победа."